Предизвикателство за постигане на 30 дни йога-състояние

Приятели, годината започна с пълна сила и имам усещане, че сега е добър момент, да си създам едно предизвикателство в което ви каня и вас тези които желаете да направите крачка в неизвестното с цел да се предизвика себе си. Да разберете къде са вашите граници на възприятие и как може да ги разширите.

Какво по-хубаво от това, ако това предизвикателството което съм избрал е свързано с повишаването на осъзнатостта, и в него участват съзнателно движение и дишане. Съществуват няколко варианта, които работят добре за мен, едно тях е Тайчи, друго такова е Йога. Мислейки за това,  как предизвикателството да стане по-пълноценно и интересно, ще разгледам двете възможности. Както Йога, така и Тайчи представляват осъзнато действие, което може да се възползва от завихрящата се енергия в нас и около нас. Йога практиката би могла да оползотвори тази енергия идеално, същото би направило и Тайчи. Съвсем емоционално за този експеримент ще посветя предизвикателството на Йога практиката. Поради факта, че тя за мен е нещо ново. В едно съм сигурен дали едното или другото и двете биха се отплатили  право пропорционално на вложеното старание. 

Идеята за това предизвикателство не е случайна, тя се роди след успешното въвеждане на навика, чрез който всеки ден създавам на себе си 15 минути комфорт.  След всички енергийни практики през изминалата година, установих нещо много ценно, колкото повече давам в толкова повече се връща. Изведнъж умението да създавам пространство за себе си, се оказа невероятно нещо, граничещо със свръхестественото. Умението и приложението му, се оказаха предпоставка за нови желания и възможности. Практикувайки  дори 15 минути комфорт всеки ден, някак естествено дойде и следващата стъпка, а именно да опитам да увелича времето в което се чувствам комфортно и в което мога да бъда себе си.

Сега от това състояние на комфорт, ви каня да се присъедините към мен. Каня ви да се усмелите да направите крачката в неизвестното и да създадете една нова перспектива и едно ново възприятие. Обещавам ви, започнете ли те ще дойдат сами като дълго чакани гости. Това което съм решил да отправя към себе си и вас е в продължение на 30 дни да практикувам Йога, като през тези дни наблюдавам и описвам какви промени се случват с мен. Това, в което съм сигурен е, че неминуемо в мен ще стартират процеси и ще се случат промени в следствие на действията ми. 

Ще дам само едно кратко допълнение – Практикуването на Йога ни води до Йога състояние. Имено това е моето предизвикателство, постигане на 30 дни йога-състояние! 

След като реших да го направя, за да съм сигурен че ще съм успешен в начинанието, на мен ще ми трябват няколко неща, мотивация, енергия, план и постоянство. 

За мотивация си, ще ви разкажа какво прави за мен Йога практиката за мен до момента. Дори за краткото време на моята Йога практика, се подобри моята физическа и психическа кондиция, обостриха ми се рефлексите, повиши се свободата на движение и виталност на моето тяло. Отварям една скоба за виталността, като нещо от съществено значение за мен. Години на ред имах проблеми с сънна апнея, състояние – заболяване, което според медицината е нелечимо, още в началото на практиките с една специфична йога, с непретенциозното име “Йога на екстаза” при мен този процес проблем като с магия се реши. В следствие на практиките сутрин ставам от леглото със страхотна енергия и със приятен спомен от здравия сън през нощта. В резултат на това хората около мен започнаха да забелязват промяна в мен, както на вътрешна така и външна. Усмивката се свърза с душата ми, стана ми хубаво и леко, превърнах се в магнит за добрите мисли. Реално това което правим, е това което  сме. Проста идея със сложна реализация. Има моменти след йога практиката в който усещам как всяка клетка от моето тяло се усмихва и се радва, че е жива. 

Следващото необходимо за успешното реализиране на това предизвикателство е енергията. Енергията е това което ни дава сила да продължим да живеем. Ако сме в състояние на слаба енергия, ние не живеем пълноценно.  Йога практиката, както и Тайчи, са много полезни и могат да ни енергизират и заредят. Тук следва да добавя един интересен и полезен факт, в практиките ми с “Ин йога” и “Йога на екстаза” имат доста сериозно въздействие върху енергията ми, въпреки че двете практики би следвало да са точно противоположни. Ефектът, който създават е много сходен определям го, като Йога състояние. След всяка тренировка енергията ми е много висока сякаш съм много събуден и много жив. До момента това чувство се запазва и два три дни след всяка практиката. Желанието ми продължа да експериментирам именно с това е теорията, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. 

Планът за действие е следния: Всеки ден след работа в моя град има йога студия с достъпни йога практики за всеки. За мен това е супер и мога да си позволя да практикувам точно там, където се чувствам прекрасно, с хората които харесвам. Ако съм възпрепятстван, и не успея присъствам на някоя практика може да я проведа във вкъщи, през удобно за мен време. Въпреки, че няма груповата енергия от залата ще ми липсва, все пак ще остана верен на предизвикателството по важното е постоянството което искам да изградя в себе си. 

Постоянство е последното от нужните на пръв поглед неща. Последн но пък съществено важно за успеха на начинанието. Всяка успешна стъпка го подхранва и му помага да бъде.  Влезем ли в процеса, от нас просто се иска да се съсредоточаваме върху започването и завършването на малки стъпки. Когато станем уверени и сме създали едно добро отношение към себе си, е време да продължим напред със следващото предизвикателство. 

Ето някои от действията, които ще влязат ни влязат в ползва в 30 дневното предизвикателство:

 

Фокусиране върху процеса, а не върху резултата, не целя конкретни резултати с това предизвикателство. Желая да се насладя на самия процес, и да се озова точно там където ме отведе. 

 

Отдаване на внимание върху малките стъпки и това какво се изисква от нас когато вземаме решение, малко смелост да реализираме себе си.

 

Преодоляване на вътрешната съпротива, когато започне процеса и промяната, в нас неминуемо започват да работи инерцията която се опитва да ни върне в предходното състояние.

 

Самото предизвикателство е доста широко, всеки независимо дали е начинаещ или напреднал може да се включи.  Йога състоянието, може да ни даде толкова много, колкото ние решим да инвестираме. Ако ние решим да се предизвикваме на макс, много бързо ще разберем къде са нашите граници и ще ни се отдаде възможността да видим как те се променят със всяка следваща стъпка в неизвестността която правим. 

 

пс: искренни благодарности на тримата човека, който ми помогнаха и ме доведоха до тук. Сигурен съм, че биха помогнали на всеки тръгнал по пътя на себе познанието. Екатерина Кйосева – Йога инструктор, Серж – Йога инструктор, Силви Велев – Тайчи масйтор.