Дишането, най-важното действие свързано с нашето съществуване

Дишането e умение, от което пряко зависи нашето здраве, както умствено така и физическо.

Едва ли ще се намери някой, който може да каже нещо срещу това твърдение и въпреки това, в съвременните детски градини и училища, дори и в нашите семейства дишането не е засегнато като въпрос,на който има нужда да бъде отговорено. Според мен умението да се диша правилно би следвало да присъства в общата култура на всеки човек. Има нужда да се обърне обществено внимание на тази тема, тъй като правилното дишане може да помогне в много ситуации, както да ни предпази така и да ни излекува от многобройните проблемите на модерното общество.

Придобивайки това умение и познание,правилното дишане би ни служило добре до края на нашият живот.

Принципно децата имат правилно естествено дишане, но когато пораснат губят това умение, тъй като не им е обърнато внимание навреме и не е подчертано колко важно е правилното дишане.

Като начало на тази тема, съм избрал да ви запозная с един сравнително нов метод за дихателни упражнения, базиран на тибетски медитативни практики. Основател на този метод е Вим Хоф. Той притежава 20 Световни рекорда на Гинес за издръжливост на екстремни температури и условия. Изкачил е Еверест и Килиманджаро облечен единствено с къси панталони, може да седи в ледени бани с часове, да извърши пълен маратон в пустиня при 50 градуса по Целзий, без вода и храна.

Вим Хоф е в състояние да изпълни всичко това и много повече чрез използването на специфична техника на дишане, която му позволява да контролира автономните системи на организма и способността съзнателно да контролира имунната си система.

Да си представим каква полза бихме могли да имаме от това да контролираме имунната си система. Знаем, че от нея зависи нашето здраве и тя е бариера за бактериите и вирусите,както и за всички болестотворни организми, които ни атакуват ежесекундно.

Това е и моят мотив да започна важната тема за дишането с метода на този изключителен човек. Вим Хоф от десет години работи с университетски изследователи, за да докаже, че всеки може да направи необикновените неща, които той прави. За целта трябва да практикуваме метода,който е разработен от него.

Може да прочетете доклада с научните изследвания тук.

Самият Вим Хоф желае да разпространи и обясни на колкото се може повече хора този метод, в борбата му за един свят без болести.

Методът

Методът на Вим Хоф е подобен на Тумо медитацията (медитация за генериране на вътрешна топлина) и Пранаяма (йогистко дишане). Въпреки приликите помежду им, методът представлява нещо съвсем различно. Самият г-н Хоф е изучавал йога и медитация в продължение на много години. Различното и уникално за неговият метод е в това, че е разработен, докато е подлагал физиката и психиката си на екстремни изпитания. Многократното излагане на екстремни студове и жеги, са му помогнали да се научи как да подготвя тялото си да издържа на екстремни условия. Дългогодишният му опит е довел до разработването на упражнения и практики, който са изпитани от хиляди хора и са доказали благотворното си влияние върху здравето и психиката им.

Ако практикувате метода на Вим Хоф, ще изпитате положителното му въздействие върху себе си. Въпреки че ще можете да правите това което той прави, на Вас няма да ви е нужно да се подлагате на екстремни условия, като него.

Първата част на метода е упражнение за дишане, което може да се оприличи на контролирана хипервентилация. Това само по себе си е оксиморон. Хипервентилацията е нещо, което се случва неволно с нас. И не може да се контролира. Представете си само частта с дишането, без неприятните усещания, до които има хипервентилацията. Резултатът от практикуването на едно учестено дишане, въздейства върху организма, като Ви насища с кислород и изхвърля всичкия въглероден диоксид от клетките. Чрез естествения механизъм на дишането и повтарянето на тази практика, Вие ще почувствате как стреса си отива, как се енергизирате и кръвта и клетките Ви се насищат с кислород.

Преди да опитате метода трябва да се уверите, че НЕ правите следните неща:

Не сте потопени във вода.

Не шофирате.

Не се опитвате да се изправите от седнало или легнало положение.

Практикуването на този метод е на Ваш риск.

 

1. Заемете удобна поза и затворете очи.

Седнете в поза за медитация, каквато е най-удобна за вас. Уверете се, че можете да дишате свободно, без усещане за напрежение. Практиката е хубаво да се направи веднага след събуждане, тъй като стомахът Ви е все още празен.

2. Загрейте.

Вдишайте дълбоко. Поемете дълбоко въздух, докато не почувствате лек натиск на слънчевия сплит. Задръжте за момент и след това издишайте напълно. Изтласкайте въздуха навън толкова, колкото можете. Задръжте за момент. Повторете това 10-15 пъти.

3. Следват 30 мощни вдишвания.

Вдишайте през носа и издишайте през устата в кратки, но мощни залпове. Коремът трябва да се изтегли навътре, когато издишвате и да се издърпва навън, когато вдишвате. Дръжте стабилно бързо темпо, използвайте корема си при това упражнение при всяко вдишване и издишване. Затворете очи и повторете това около 30 пъти или докато не почувствате тялото си наситено с кислород. Симптомите на насищане могат да бъдат замаяност, мравучкане в различни части на тялото, пикове на енергия, гъделичкане на пръстите на ръцете и краката. Това се получава, защото тялото Ви е отвикнало от високите нива на кислород. Но когато започнете да практикувате продължително, тези странични ефекти ще отпаднат.

4. Сканиране на тялото Ви.

По време на 30-те мощни вдишвания се опитайте да почувствате тялото си и да се запознаете с него на енергийно ниво, доколкото е възможно. Пуснете съзнанието си нагоре и надолу в тялото. Използвайте интуицията си за това в кои части липсва енергия и кои части са препълнени. Опитайте да потърсите за съществуващи пречки и блокажи между частите. Опитайте се да изпратите енергия/топлина към тези блокажи. След това се отпуснете по-дълбоко и по-дълбоко. Може да се появи тремор, емоционални изблици. Почувствайте как цялото тяло се изпълва с топлина и любов. Почувствайте как изгаря негативността.

Често може да се появят въртеливи кръгове с цветове пред очите Ви, както и други визуални образи по време на упражнението. Ако Ви се случат тези преживявания, не се безпокойте и ги прегърнете, слейте се с тях, станете едно. Запознайте се с Вашият вътрешен свят и го съпоставете с чувството на напрежение или блокажи в тялото си. Ще видите колко общо имат.

5. Задържане на въздуха.

След 30-те бързи вдишвания и издишвания, бавно напълнете белите си дробове до максимален капацитет, без да използвате твърде много сила. След това издишайте всичкият въздух навън и задръжте за толкова дълго, колкото можете. Свалете брадичката надолу, така че да предотвратите неволно навлизане на въздух. Наистина се отпуснете и отворете всички енергийни канали в тялото си. Забележете как кислородът се разпространява в цялото Ви тялото. Задръжте дишането, докато не изпитате рефлекс за вдишване.

6) Възстановяващо дишане

Вдишайте до пълния си капацитет. Освободете всяко напрежение в слънчевия сплит. Когато сте на пълен капацитет, задръжте дъха си. Отново приберете брадичката към гърдите и задръжте така за около 15 секунди. Забележете, че можете да насочвате енергията чрез съзнанието си. Използвайте тези секунди, за да сканира тялото Ви за тъмни места, за напрежение или блокажи. Почувствайте ръбовете на това напрежение, влезе в него, преместете енергия към тези тъмни места. Почувствайте как тъмните петна се смаляват. Изпълнете тъмните места със светлина. Отпуснете се, докато се движите по-навътре, оставете всичко да си отиде. Тялото Ви знае по-добре от вас. След 15-те секунди сте завършили първия кръг.

Първоначално започнете да практикувате с максимум един или два кръга. Опитайте се да практикувате всеки ден и добавете още две ротации след няколко дни. След като започнете да се чувствате по-комфортно със задържането на дъха, можете да започнете да добавяте упражнения по време на задържането на въздуха. Правете практиката минимум 15 минути или 6 кръга с упражнения.

Ако почувствате замаяност или болка, променете позата си и легнете по гръб. Дишайте плавно и леко отново за спиране на тази практика-сесия.

Останете отпуснати най-малко 5 минути след приключване на практиката, за да отпуснете и да сканирате тялото си.

Обобщение

 

  1. Заемете удобна поза;

  2. Направете 10-15 леки вдишвания и издишвания със задържане по няколко секунди;

  3. 30 агресивни бързи силни вдишвания и издишвания;

  4. Вдишайте бавно напълно и издишайте въздуха до край, задръжте максимално докато не се появи рефлекс за дишане;

  5. Вдишайте напълно и задръжте въздуха в продължение на 10-15 секунди. Продължете да дишате нормално.

Дишайте плавно поне 5 минути, за да се отпуснете и да сканирате тялото си. Повторете горните стъпки няколко пъти за начало 1-2, когато започнете да се чувствате комфортно минимум 6 или колкото Ви е приятно.

Темата е с продължение. В продлжението очаквайте останалите части на метода, които включват упражнения и последователност от действия за пълното му овладяване.

 

Read More