Епилация във вкъщи – разговори с Том Ниус инженер в екипът на Philips

Как се появи идеята за домашен фотоепилатор

Компанията Philips  има богат опит в производството на иновативни устройства за лична грижа, както за мъже, така и за жени. Винаги сме се старали да предлагаме на нашите потребители най-съвършените технологии за домашна употреба. Голямо внимание отделяме за отстранявне на нежеланото окосмяване и в продължение на дълги години, предлагахме на момичетата различни устройства за епилация.

Разбира се, технологиите са развиват и се появиха абсолютно нови способи да се избавим от нежелателните окосмявания по тялото. Например, чрез фотоепилация.

Специалисти от нашите компании търсеха възможности за нейното адаптиране за домашно използване. Разработчиците бързо разбраха, че фотоепилацията /известна като технология IPL – интензивна импулсна светлина/ позволява по най-добър начин да помогнат на жените да постигнат видими резултати в комфортни домашни условия. Такова беше началото на разработката на Lumea.

Какви задачи предстояха
При внедряването на нови технологии на най-ренен етап се подлагат на изпитания тяхната безопасност и ефективност, които да отговарят на стандартите и качеството на Philips.
Първата задача на екипа бе да създаде на базата на IPL-технологиите устройство, което да бъде безопасно при използване в домашни условия от непрофесионалисти. В салоните или клиниките използват светлина с много висока интензивност.

За работата над проекта
Ние започнахме първите си експерименти по епилация с помощта на световните постижения в края на 90-ти години. След няколко години на изследвания ние се обърнахме за помощ към дерматолози и козметици и вече заедно с тях продължихме нашата работа по създаването на фотоепилаторите за домашно ползване. Важно е да отбележим, че ние се стремяхме да понижим интензивността на светлинното въздействие, за да гарантираме абсолютна безопасност при използване на прибора без участието на професионален дерматолог. Това ни се отдаде и което е немаловажно – без загуба на ефективност. След много изследвания ние се убедихме – важна е не толкова мощността, интензивността, но и съчетанието на дължината на вълната и продължителността на свекавицата /огнището/. Ние се фокусирахме именно върху това и направихме прибор, който притежаваше балансирано съчетание на тези фактори и даде резултат аналогичен на професионалните прибори в салоните. Само сега можеше да се използва вкъщи без риск да причини някакво нараняване на кожата или да застраши здравето на потребителя – С други думи ние гарантирахме пълна безопасност на нашите фотоепилатори. Така нашия разработващ екип създаде първия прототип, който беше умалена версия на професионалните системи IPL. В течение на няколко месеца тях ги тестваха множество жени-доброволки с различен тен на кожата и цвят на космите и резултатите бяха великолпени.

Едновременно с това имаше и голям проблем – прототипите бяха грамадни. След продължителна работа на екипа от инженери се отдаде да намали устройството от размер на хладилник до нещо, което напомняше чифт обувки. Но и това беше много. Голямо изследване сред потребителите настойчиво потвърди, че жените искат да имат портативно устройство, което да може да се използва в зоната на подмишниците и бикините. Тогава ние се замислихме – а ако решението съществува в други наши продукти? Една вечер у дома аз се натъкнах на камера, която имаше отделна фотосветкавица. Замисляйки се какво количество светлина произвежда тя, аз я отнесох в лабораторията, за да изясня този момент. За мое удивление параметрите бяха много близки към тези, които бяхме реализирали в прототипа. И ние започнахме да работим над това нашия фотоепилатор да произвежда светкавица  с нужна продължителност и да може да се презарежда. Така светкавицата от моята камера стана ключ към технологията Lumea.

Колко време беше нужно за разработването на технологията
Фотоепилаторът Lumea беше готов през март 2010 г., но нашите първи експерименти бяха започнали в края на 90-те години. Разработката на IPL технологията за домашно използване започна няколко години по-късно. След това, когато създадохме първия прототип, ни бяха нужни още 3 години, за да го подготвим за пазара.

Кои участваха в изследванията
Philips Lumea е плод на работата на огромен екип от дерматолози, козметици, инженери, търговци. В същото време изследователския екип в тясно сътрудничество с дерматолози работеше за адаптиране на професионалната технология IPL, за да я направи безопасна и ефективна за използване в домашни условия. Създаваха прототипи и решаваха технологическите проблеми, а дизайнерите изработиха  и дадоха на Limea футуристичен вид.

Разликата между домашния и салонния епилатор
Интензивната пулсираща светлина  /IPL/ под формата на ракета засяга корена на косъма, по-точно на пигмента меланин, съдържащ се в него. Този пигмент поглъща светлина, преобразува я в топлина и способства прехода на косъма от стадия на растеж в стадия на покой, т.е.  косъмът престава да расте. Нашите разчети се потвърдиха – необходимо е да се проведат няколко процедури в течение на два месеца, за да се получи превъзходен резултат, който да се запази за дълго. След няколко процедури вашата кожа ще стане идеално гладка, а ефектът ще се запази до 8 седмици. За поддържане на резултата е достатъчно да се повтарят процедурите веднъж на 1 – 2 месеца.

За модернизацията
Ние постоянно модернизираме нашите модели. Например – след пускането на първия фотоепилатор Lumea 2010 г.  ние продължихме изследванията и разработките, защото искахме да създадем цяла линия от продукти. Разработихме специални присадки за различни части на тялото, включително и за лицето. Създадохме датчици, които определят цвета на кожата и дават команда за оптимална настройка, а също така блокират светкавицата в случай, че цветът на кожата е по-тъмен от норматива на апарата. Този допълнителен фактор за безопасност предпазва от изгаряне  или пигментация.

Трябва да се отбележи, че нашите постижения в областта на IPL технологиите позволяват да се повиши скоростта на епилирането, което означава, че ще се губи по малко време за процедурата и ще има повече време за по-важните неща.

Том Ниус, инженер в компанията Philips – “Защо не трябва да се страхуваме от епилация на космите в домашни условия”

Read More