Светлин Абаджиев за позитивизма в изкуството: „Една тема може да вкара човек в определени рамки и обратното може да го разгърне…“

Известният български художник Светлин Абаджиев от Благоевград представи своя изложба в Българска агенция за инвестиции в София. Изложбата е свое-го рода прескачане на бариерата изкуство – политика – бизнес. Заслуга за това има министър-председателя на Временното правителство проф. Огнян Герджиков уважил изложбата, както и пръсващите министри. От страна на бизнеса събитието уважиха и инвеститори, представители на българският бизнес.  Заслуга за моста култура-бизнес-политика има най-вече домакинът на културното събитие – Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев. 

Светлин Абаджиев е д-р по теория и  история на културата. Завършил е изобразително изкуство  в Югозападния университет в Благоевград като първо висше, а след това, като второ висше, културология в същия университет.  Член е на Съюза на българските художници, секция живопис. Членува и в сдружението на художниците в Благоевград. Директор на  Благоевградско училище средно училище с изучаване на чужди езици „Климент Охридски“. Занимава се с преподавателска дейност , преподава на ученици изобразително изкуство и на студенти по изобразително изкуство в Югозападния университет.

С удоволствие представяме на вашето внимание интервю с  художника  Светлин Абаджиев. 

Светлин Абаджиев:  „ В творбите, които представям в настоящата изложба, 18 на брой. В тях съм се опитал да пресъздам един позитивизъм, позитивно настроение, което е така необходимо в съвременния глобализиращ се свят. Този позитивизъм донякъде го дължа на това, че работата ми е свързана с деца и млади хора , а те щеш не щеш, винаги те държат в час с новото, както и ти помагат да се придържаш към един по-свеж поглед към живота. Именно тези неща съм се опитал да предам в творбите си. Не случайно и всяка една творба е пъстра, заредена  с енергия, донякъде енергия характерна за  младите хора.

Изложбата ми като цяло клони повече към абстрактни работи, абстрактен експресионизъм. Като техника ползвам маслени бои, смесена техника, както и акварел. Темите, които ме вълнуват са полет на птици, цветя. Повечето акварели са на тема цветя и така са озаглавени – „Цветя“. Просто теми, които дават една свобода на изява.  Една тема може да вкара човек  в определени рамки и обратното може да го разгърне, да покаже повече като мислене, като творчески замах, да го кара да мисли, да развихри въображението си.

Съвременният свят е заобиколен от абстрактности. Според мен в една абстрактна работа човек може да пресъздаде по-добре собственото си виждане за света, да има по-голям творчески размах и затова представям повече абстрактни работи. 

Българската култура ми е основният кумир. А иначе се старая да не се вкарвам в по-тесни рамки.  Гледам малко по-широко на живота. Затова българската култура, колкото и да е по-широко, по-разтегливо понятие, винаги съм се придържал във всяка една картина да има отглас от изминалите времена, да има един ретро поглед чрез съвременен начин на изображение“.

Ние от редакцията на Журнал 1 се радваме, че можем да ви представим съвременния поглед на един млад художник и преподавател. Това което ни направи силно впечатление е неговият  позитивен поглед към живота, връзката му с младите хора заряда от емоции които предаде на публиката. 

Представяме на вашето внимание част от творбите на  Светлин Абаджиев, с които той се представя на изложбата в БАИ:

{gallery}/gallery/02/abadjiev/{/gallery}

Read More