В очакване на снега

„Действайте без очакване.“ ~ Лао Дзъ

Очакването е проблем, момент на спиране, промяна на естествения ритъм на движение на жизнената ни енергия.

Знаетели колко от вашия стрес, неудовлетвореност, разочарование, гняв, раздразнение, ядосаност и злоба идва от едно малко нещо?

Почти цялото страдание идва от очакванията ни, по точно когато нещата (неизбежно) не се получват както очакваме, тогава ние искаме нещата да са различни от това което са.

Ние създаваме очаквания в  ума си:  Какво трябва да правят хората.  Какъв трябва да бъде животът ни. Как трябва да се държат другите в нашия живот. Всичко това са илюзии на ума.

Когато реалността отговаря на нашата илюзия всичко е прекрасно, но когато се разминават ние искаме светът да е различен.

Има едно просто решение:

Вземете очакванията си и ги хвърлете в празнотата.

Представете всички очаквания, които имате към себе си, живота си, съпруга / съпругата, децата си, колегите си, работата, света. Вземете ги от себе си и ги хвърлете в празнотата. Представете си празнотата като един безкраен океан. Когато хвърлиш нещо във водата или се носи по вълните или потъва, представете си че вашите очаквания се отдалечават от вас и изчезват в далечитната.

Сега живейте живота си без тях.

Какво представлява животът без очаквания?

Тозначава, че приемате реалността такава, каквато е, и хората такива, каквито са, без очаквания, без да се опитвате да насилвате хората в скобите, които сте създали за тях. Живот без очаквания е да виждате нещата такива, каквито са. Когато сте разочаровани или ядосани просто преживейте момента и после ги пуснете тези чувства да се отдалечат от вас. Какво и да е , приемете го и пускайте.

За да избегна  едно недоразумение на езикът, това не означава живот в бездействие и постоянен покой. Това е живот в действие по начин, който съответства на вашите ценности и влияе на света, но никога не очаквате как светът ще реагира на вашите действия.

Ако направите нещо добро, обикновенно очакваме похвала или признателност. Нека тези очаквания да отплуват с вълните. Правете добро, защото обичате да правите добро и не очаквайте нищо отвъд това.

Обърнете внимание на мислите си. Победете себе си, ако имате очаквания. Просто ги вижте. След това ги хвърлете в океана.

Забележете, ако започнете да желаете нещата да не са такива, каквито са. Ако желаете някой друг да направи нещо. Бъдете на щрек. Наблюдавайте вашите очаквания и дали желаете хората или светът да се движи според тях, вместо да правят това, което всъщност правят. Хвърлете и тези желания вокеана. Сега приемете нещата и продължете напред.

Нека безкрайността да ни пречисти и нека да ходим в свят, който вече е прекрасен без нашите илюзии.

„Аз съм отворен за възможностите за синхронност който предлага живота, без  да оставям желанията да ми пречат“ -Далай Лама