Всяка стъпка ни определя

„Вие сте функция на това, което прави цялата Вселена, както вълната е функция на това, което прави целият океан.“ – Алън Уотс

Осъзнаването е процес, който включва отговора на въпроса:  Какво ни определя?

Какво ни прави хората, който сме сега в този момент?

Какво  е това, което прави всеки един от нас индивидуалност?

Отговорът е: Действията и решенията, които правим и взимаме през целият си живот.

Знаем кой е Хитлер, защото знаем какво е направил.
Знаем кой е Махатма Ганди заради неговите действия.
Ние определяме хората въз основа на техните действия, по точно на причннно следствената връзка, той или тя прави това значи е …

Всяко едно решение, което ще вземем и всяко решение, което вече сме взели, ни определя. Няма добро или лошо, има само действия и последствия. Причина и следствие.

Често сe случва да правим нещата по определен начин, защото така правят всички, защото така се прави винаги.  А така се прави, до голяма степен защото е безопасно. Защото хората са си създали това общо познание и комфортна зона.

Нормалният начин на поведение често не е единственият начин, нито най-добрият начин. Кръвопускането навремето е било нормален начин за лекуване на определени болести, докато някой не е поставил под въпрос практиката. Жените и до ден днешен в различни общества са изън социума и са дискиминирани поради определени причини.

Какво ще стане ако се отнесяме със съмнение към нещата който правим в ежедневието? Случвало ли ви се е без да сте направили нещо спрямо някого а просто сте заявили с действията си кой и какъв сте, а човека срещу вас влиза в защитен режим, въпреки че не говорите или правите нещо спрямо него.

Има тип хора, който приемат, че някой ги съди дори този някой да не прави нищо срещу тях, а това е така поради факта, че този тип хора са свикнали с това да се съизмерват с хората около тях, когато видят нещо различно, то нарушава иначе сладката им зона на комфорт. Въпреки, че не се сравнявам и оценявам според това какво мислят и правят другите, често се провалям, но точно в опита се крие всичко.

Така, че стъпвам творчески и съзнателно с разбирането, че всяка стъпка ме определя.