Пчелен прашец – Топ 10 суперхрани

Пчелния прашец заема водеща позиция в Топ 10 класацията ни за суперхрани. Пчелния прашец е изключително богат на ензими, протеини, аминокиселини и антиоксиданти суперхрана и заема едно от челните места и в нашия личен списък за храни силно подобряващи здравето и повишаващи енергията на човека.

Какво представлява пчелния прашец

– пчелния прашец е съвкупност от цветен прашец и ензими отделяни от пчелата;
– събира се от пчелите работнички и е храна за пчелата майка и пчелните ларви;
– той е концентрирана суперхрана. Съвсем малко количество е достатъчно, за да задоволи дневните нужди на организма от витамини и минерали;
– пчелният прашец е най-богатият източник на витамини в една единствена храна;
– изключително богат на ензими, протеини, аминокиселини и антиоксиданти;
– пчелният прашец е мъжката репродуктивна спора на цъфтящото растение;
– един от най-ценните мултивитамини;
– богат на протеини (40%), хранителен източник, повишаващ енергията;
– той е пълен източник на всичките 22 аминокиселини, включително 8-те основни киселини;
– съдържа също хранителни витамини и минерали като В витамини, С, Е, рутин, бета-каротин, нуклеинови киселини, полизахариди и лецитин;
– лесно преминава през хранителния тракт и бързо се абсорбира и усвоява от тялото;
– пчелния прашец значително повишава мускулната маса при хората;
– включва минерали като калций, йод, желязо, магнезий, бор, злато, мед, манган, фосфор, калий, селен, силикон, сяра, натрий и цинк;
– високо съдържание на всички B витамини (освен един- B12). Особено високо съдържание на B9 – фолиева киселина;
– съдържа рутин, който е цитрусов флавоноид и действа, като антиоксидант, противовъзпалително средство и антихистамин;
– полезен е за репродуктивните органи и плодовитостта, като стимулира функцията на яйцеклетките;
– ефективна хранителна добавка по време на бременност;
– пчелния прашец е алкална храна;
– пчелния прашец има силни противостареещи и регенериращи сили;
– задържа освобождаването на хистамин, което го прави полезен за сезонните алергии и сенни хреми.

Пчелният прашец се счита за една от най-пълноценните и засищащи храни в природата, заради пълния спектър от хранителни вещества, аминокиселини и ензими, които той съдържа.

Пчелният прашец е толкова концентрирана суперхрана, че съвсем малко количество от него е достатъчно, за да задоволи дневните нужди на организма от витамини и минерали.

beeТези златни гранули се събират от едно от най-невероятните същества на Земята – пчелата!

Пчелите опрашват цветята и растенията, като пренасят полена от едно цвете на друго, което позволява на растението да продължи своя цикъл на живот и да възпроизведе семена и плодове. Без работата, която извършват пчелите, по-голяма част от растенията и културите на планетата не биха оцелели.

Милион години наред, пчелите и цветята са развивали тази симбиоза, която е неразривно свързана с цялостното здраве на нашата екосистема, и тази уникална суперхрана е източник на тази силна връзка.

Какво точно представлява пчелният прашец?

Пчелният прашец е мъжката репродуктивна спора на цъфтящото растение и буквално има хиляди такива спори във всяко едно зрънце прашец.

Реалната частица е с микроскопичен размер, но след като пчелата събира все повече и повече, то събраното се превръща в топка прашец. Тъй като пчелите обикновено жужат, те носят електростатичен заряд, което позволява на зрънцата прашец да залепват върху телата им. Медоносните пчели и различните видове диви пчели, събират този прашец с крачетата си в структура, която се нарича „поленова кошница”.

Всяко отделно зрънце се извлича от цветето, събира се заедно с нектара, и собствените хранителни ензими на пчелите им помагат да създадат този енергиен хранителен източник.

pollenТази храна се събира от пчелите работнички и после се използва за храна от пчелата майка и за храна на пчелните ларви – младото поколение пчели в кошера.

Ползите от пчелния прашец се изразяват в предоставяне на енергия, протеини и хранителни вещества, за да се посрещнат хранителните нужди на кошера. Когато пчеларите събират пчелния прашец, за да се консумира от хората, се събира само определено количество пчелен прашец, като останалата част се оставя на пчелите и тяхното поколение, за да се подсигури здравето на колонията.

Пчелният прашец се връща обратно в кошера, който прилича на последното чекмедже в шкаф, тъй като е разположен на дъното на кошера. Тези „чекмеджета” се пълнят доста бързо през топлите сезони, когато има много цветя на около и се произвежда доста по-малко през зимните месеци.

Пчелния прашец е един от най-ценните мултивитамини, предоставени на човека от Бог и от природата.

История на консумацията на пчелни продукти

Древните хора са събирали мед и прашец от дивите кошери като естествен хранителен източник още преди 15,000 години. Писано е за него в древните библейски текстове, както и споменавано през годините в китайски и египетски текстове, написани от много натуралисти и ранни пионери на западната медицина. Също така е известно, че много родни американски племена са съхранявали мед в торбички, когато им се налагало да пътуват дълго.

Усилията на хората да култивират пчелите са запечатани в египетското изкуство от преди 4,500 години. Все пак, разбирането за това как работи една пчелна колония не е било съвсем ясно до 18-ти век, когато европейците за първи път създали преносимия кошер.

Заедно с пчелен прашец, пчелите също така произвеждат прополис, суров мед и може би не толкова известното пчелно млечице, което е резервирано специално за пчелата майка и нейните яйца. Всички тези пчелни продукти са консумирани интензивно в цялата човешка история.

Ползи от пчелния прашец

jar pollen

Пчелният прашец е богат на протеини, хранителен източник, повишаващ енергията, тъй като има приблизително 40 % протеини в зависимост от растителния източник, от който е събиран. Той е пълен източник на всичките 22 аминокиселини, включително 8-те основни киселини и също така съдържа други хранителни витамини и минерали като В витамини, С, Е, рутин, бета-каротин, нуклеинови киселини, полизахариди и лецитин.

Тъй като пчелния прашец е съвкупност от цветен прашец и ензими отделяни от пчелата, той лесно преминава през хранителния тракт и бързо се абсорбира и усвоява от тялото. Това е уникална и специализирана характеристика, проектирана да храни ларвите на пчелите.

Също така се смята, че пчелния прашец значително повишава мускулната маса при хората, тъй като проявява естествен стероидно-наподобяващ ефект, а също така съдържа аминокиселини и протеини, поддържащи растежа.

Поради тази причина, пчелният прашец се ползва от много културисти и атлети по света като хранителна добавка, която помага за увеличаване на силата, както и за по-доброто представяне на състезания и бързо възстановяване след големи физически натоварвания.

mother earth 02 300x300Тъй като пчелният прашец е един от най-ценните мултивитамини и суперхрани, ние го комбинираме с нашият жив шоколад.

Препоръчваме ви да опитате БИО жив шоколад с пчелен прашец

Специфичния вкус на пчелния прашец се съчетава по много оригинален начин с аромата на суровите зърна какао и билковия пчелен мед.

Олимпийският златен медалист по лека атлетика, Стийв Ридик, който консумира мед от пет години като част от своя хранителен режим, споделя: „Аз тренирам по-добре тичам по-добре. И медът има толкова много витамини и аминокиселини.”

B витамини и фолиева киселина

pregnant woman in greenМинералите, които се намират в пчелния прашец включват калций, йод, желязо, магнезий, бор, злато, мед, манган, фосфор, калий, селен, силикон, сяра, натрий и цинк.

Ползите от пчелния прашец са особено високи в B-комплекса (всички B витамини, освен един- B12), но е с особено високо съдържание на B9 или това, което обикновено е познато под наименованието фолиева киселина. Както много хора знаят, фолиевата киселина е основен витамин, от който бременните жени се нуждаят, особено в първото тримесечие от бременността.

Интересно е, че това също така е и хранително вещество, нужно на пчелната колония да храни бъдещото поколение или яйцата на пчелата майка. В-витамините са известни като източници на енергия, която помага за повишаване на метаболизма, превръща храната в гориво и са необходими за здравословната мозъчна функция.

Рутин и лецитин

Рутинът, гликозид на флавоноидния кверцетин, е друго хранително съединение, което се намира в пчелния прашец. Рутинът е цитрусов флавоноид, който се намира в цитрусовите плодове и други храни, което може да има значение за неговия силен вкус. Рутинът много прилича на кверцетин и действа, като антиоксидант, противовъзпалително средство и антихистамин. Той предпазва кръвоносните съдове, подобрява циркулацията и е полезен за сърдечно-съдовата система.kvarcetin

Според изследователи в института по апикултура, Таранов, Русия, „Пчелният прашец е най-богатият източник на витамини в една единствена храна, която природата може да предложи. Дори пчелният прашец да не притежава никоя от другите му жизненоважни съставки, дори само съдържанието на рутин го прави достатъчно полезна храна, от която да приемате поне една чаена лъжица на ден, ако не по друга причина, то поне само за заздравяване на капилярите е достатъчна полза..“

Пчелният прашец с най-високо качество, съдържа около 15% лецитин. Лецитинът е вещество, подобно на мазнина, което се определя към фосфолипидите и е известно с високото си съдържание на инозит и холин. Лицетинът е компонент на клетъчната мембрана и изгражда около 30% от нашия мозък. Като хранителен източник, действа като емулгатор, който ни помага да разградим мазнините, така че те да могат да бъдат ефективно усвоени. Лецитинът е важен за мозъчната функция и невротрансмитерната активност и това е важна част от когнитивното здраве.

Подходете с внимание, ако досега не сте опитвали пчелен прашец

Хората, които не са консумирали пчелен прашец досега, трябва да подходят с внимание. Ако за вас пчелният прашец е нов продукт, е добре да започнете с малки дози, само с няколко гранули първоначално и да увеличавате до по-големи дози, докато достигнете до една супена лъжица или повече, на седмица или две, за да се уверите, че при вашето тяло това работи. Говорейки за пчелния прашец, трябва да се каже, че той е загряваща храна. Затова и хората, които са склонни лесно да загряват или са телесен тип „pitta“, трябва да избягват високите дози, тъй като могат да си причинят минимален разслабителен ефект, стомашно-чревно дразнене или възможна алергична реакция, при тези хора, които са чувствителни към полен.

Пчелният прашец като помощник на храносмилателния тракт заради високото си съдържание на ензими

good digestionПолзите от пчелния прашец са вследствие и на това, че е потенциален източник на ензими, които включват: диатаза, амилаза, фосфатаза, пектаза, трасфераза и каталаза. Тези вещества са значително полезни като помощници за храносмилането, като подпомагат разпадането на храната до използваеми хранителни вещества и енергия. Това ни дава възможност да получим повече от храната, която ядем, за да не е нужно да ядем много, за да се чувстваме сити.

И както споменахме, пчелният прашец също така е естествен източник на летицин, който помага за разграждането на мазнините, за да можем да ги асимилираме както трябва.

Ползите от пчелния прашец в ежедневието

Добавянето на дори малки количества пчелен прашец, който да консумираме всеки ден, може да са в особена полза, ако настоящият ви начин на хранене е сравнително беден на сурови плодове и зеленчуци, на местни протеини, и ако ядете повече преработена, консервирана и пакетирана храна.

Когато консумираме храни, богати на ензими, ние увеличаваме до максимум нивата на абсорбиране и смилане на хранителните вещества, получавайки по-голяма енергия от храните, които ядем. Болестите и дегенерацията са тясно свързани с увреждащия ефект, който има един начин на хранене, беден на ензими. Д-р Едуард Хоуел, автор на книгата „Ензимно хранене”, предполага, че в следствие на това страда нашето качество на живот и дълголетие.

Алкална храна

Пчелният прашец има полза за тялото като алкален източник. Много хора днес страдат от прекомерно киселинен начин на хранене, в следствие на стреса и лоши хранителни навици.

Алкалната храна помага за неутрализиране на киселинните нива в кръвта, повишава телесното рН и позволява по-здравословен баланс на микрофлората на храносмилателния тракт, по-специално на дебелото черво.

Полезен е за репродуктивните органи и плодовитостта

aphrodisiacПчелният прашец е известен афродизиак и се счита за хранителна и подхранваща суперхрана за шест жлези и органи. За него е специфично доказано, че стимулира функцията на яйцеклетките и може да помогне като хранителен източник, който повишава плодовитостта.

Според д-р Меркола, „Приложението на пчелния прашец е препоръчително, винаги, когато крайният резултат е получаване на яйцеклетки за репродукция.”

В изследване от 2013 година, проведено с плъхове, резултатите показват нови прозрения, касаещи ефекта на пчелния прашец върху секретиращата активност (освобождаване на фактор на растежа IGF-I и стероидни хормони прогестерон и естрадиол) и апоптоза. Доказано е, че пчелният прашец може да е потенциален регулатор на репродуктивната функция при плъховете.”

В друго проучване на зрели зайци, резултатите показват повишено количество на спермата, повишаване на теглото и повишен процент на плодовитост.

Според думите на Дейвид Улф: „Пчелният прашец е репродуктивния материал на растителния свят. Той е направен от благородни вещества (минерални микроелементи), които са извлечени или левитират в тази част на растението, където се намират семената (цвета).“

Ползите от пчелния прашец за бременните жени

В изследване, проведено от университета за медицински науки в Северен Китай, относно ползите на пчелния прашец върху бременни жени, „резултатите предполагат, че пчелния прашец може да подобри храненето на майката, без да навреди на нормалното развитие на плода. Той е практична и ефективна хранителна добавка по време на бременност.“

„Пчелният прашец, в растителния свят на семената, е невероятна храна за изграждането на ojas (оджас).“ д-р Гейбриъл Казънс, „Духовно хранене”.

Бременността изисква „изграждащи храни”, които имат хранителни вещества, които да дават енергия за растежа на новия живот и смятаме, че малки количества пчелен прашец може да са много полезна хранителна добавка. Той допълнително включва значителни количества фолиева киселина, които са полезни за развитието на мозъка на плода, както и за гръбначния мозък и нервната система.

Както споменахме вече и по-горе, това е хранителен концентрат, наситен с хранителни вещества, използван от пчелите за подкрепа на растежа на техните собствени яйца и поколение. Още повече, пчелния прашец се смята, че е храната, предназначена за пчелата майка, да снесе достатъчно узрели яйца, готови за развитието на ларви.

Инстинктивно, пчелата майка също поставя прашец, като жизненоважен източник на протеини, в клетките на яйцата, за да може ларвите да го консумират след като се развият.

Пчелния пращец и дълголетието

„Д-р Николай Цицин, руски ботаник, открива, че доста от столетниците в Русия, които са живели през последните 125 години, са били пчелари, чиято основна храна била пчелният прашец.

Много руски изследвания са показали, че пчелният прашец има силни противостареещи и регенериращи сили. Пчелният прашец е върховна биогенна храна и размножителната сила на растителния свят.“

Д-р Гейбриъл Казънс, „ Духовно хранене”.

Пчелният прашец за сезонни алергии

allergy flowersПчелният прашец задържа освобождаването на хистамин, което го прави полезен за сезонните алергии и сенни хреми. Един от ключовите компоненти при гранулите, отговорни за тази реакция е антиоксиданта рутин.

Някои здравни власти също така смятат, че способността на пчелния прашец да успокоява алергичните симптоми е базирана на теорията за „десензетизация”, където гранулите пчелен прашец се считат, че съдържат алерген и изградена резистентност, причиняваща производството на антитела, когато има излагане. Това е случай със суперхраната, известна като боров полен, която също може да е полезна за намаляване на алергичния отговор.

Някои хора все пак, могат ефективно да приемат пчелен прашец и да намалят алергичният отговор към носещите се във възудеха полени, по време на сезона на полените, но някои хора не могат. Понякога видът на източника на цветния полен е важен фактор при неутрализирането на много алергии.

Важно е да запомните, че трябва да започнете с приемането на пчелен прашец няколко месеца преди да започне сезона на полена, като може това да става като го смесвате в напитки или направо от лъжицата. Местните източници на полен са винаги най-добри за третиране на симптомите на сезонни алергии.

Може да причини остри алергични реакции

В редки случаи някои хора, които са астматици и са особено чувствителни към прашеца на пчелите, проявяват силна реакция при консумирането му. Някои храни, като фъстъците например, могат също да имат такъв ефект и да причинят леки до остри анафилактични реакции. Това се случва при сравнително малък процент от населението, но е добре да избягвате пчелен прашец като хранителна добавка, ако спадате в тази категория.

Някои хора смятат, че алергиите към пчелния прашец се проявяват специално към пчелен прашец, който е събиран от треви, към които всъщност хората са алергични. Други спорят, че това също може да е чувствителност към пчелен прашец с ниско качество, който не е изсушен или съхраняван правилно и може да съдържа плесен или други алергени.

Ползи от отглеждането на пчели

Пчеларството в малък мащаб, е една интимна връзка между пчелите и тяхната сложна система на управление, базирана на общност. Те са чудесен пример за това какво означава да се работи в колектив, за да се постигне една обща цел, оцеляването на тяхната колония.

Ние лично смятаме, че има голяма доза изкуство в областта на холистичното пчеларство и че никога не е имало по-критичен момент за насърчаване на процъфтяващи пчелни популации, заради неразделната и незаменима роля, която те играят в биоразнообразието на нашите екосистеми, както и като източник за храна на хората.

bulgarian beekeepingНякои от вас може да са чували израза „Синдром на разрушената пчелна колония”, при който изглежда, че цели пчелни популации по света сякаш изчезват и значително намаляват на размер. Има много теории относно това какво точно причинява това явление, но учените смятат, че е комбинация от различни фактори, включително глобалното затопляне, използването на пестициди (като например неоникотиноиди), както и това, че губят местата си на обитаване.

Според Съвета за защита на природните ресурси, „Пчеларите първи подават тревожния сигнал за изчезването на пчелите в САЩ през 2006 година. На пръв поглед здрави пчели, просто сякаш масово изоставят своите кошери и никога не се завръщат. Изследователите наричат това масово изчезване – синдром на изчезналата пчелна колония, и смятат, че почти една трета от всички пчелни колонии в Америка са изчезнали. Броят на кошерите в Съединените Щати сега е даже и под най-ниския брой, който е бил през последните 50 години”.

Тъй като ние преминаваме към един по-устойчив органичен начин на отглеждане на храна, включващ фармакултурни практики и намаляване на нашия въглероден отпечатък, пчеларството в задния двор може да се окаже прост и ефективен начин да окажете своето влияние върху подхранването на поне един кошер.

Качеството на пчелния прашец

Качеството на пчелния прашец варира в зависимост от цветята, от които се събира и чистотата на продукта. За максимални ползи от пчелния прашец, винаги е най-добре да си купувате гранули органичен суров пчелен прашец с най-високо качество, които са в цяло, естествено състояние, а не прашец, който е смлян на прах или поставен в капсули.

Пчелният прашец трябва да се суши на подходяща температура от пчеларите, на подходящо, херметично затворено място, за да се гарантира запазването на най-високите му хранителни качества. За оптимална свежест, е добре пчелният прашец да бъде съхраняван в хладилника, в буркан или в друг вид херметически затварящ се съд.

Важно е да подкрепяте местното пчеларство и да купувате пчелни продукти от реномирани фирми, а не от пчелните продукти на големите търговски компании, които третират техните пчелни колонии по нехуманен начин или се придържат към неустойчиви пчеларски практики.

Как да използваме пчелен прашец

mother earth 02 300x300Тъй като пчелният прашец е един от най-ценните мултивитамини и суперхрани, ние го комбинираме с нашият жив шоколад.

Препоръчваме ви да опитате БИО жив шоколад с пчелен прашец

Специфичния вкус на пчелния прашец се съчетава по много оригинален начин с аромата на суровите зърна какао и билковия пчелен мед.

 

 

 

 

 

Той е със сладък остър вкус и мека прахообразна текстура, на която може да се наслаждавате приемайки само пчелен прашец или може да го смесвате в шейкове, смутита, сокове, сурови десерти или суров шоколад.

Той не трябва никога да се готви или затопля, тъй като ще изгуби всичките си хранителни стойности, както и ензимно съдържание.

Дозировка на пчелния прашец

½ чаена лъжичка до 1 супена лъжица дневно или малко повече.

Важно е да започнете с малки количества и постепенно да добавяте, докато достигнете приемането на по-голяма доза.

 

„Няма нищо по-добро от добър приятел, освен ако не е добър приятел с шоколад.“

Линда Грейсън