Шизандра – кралица сред билките
Шизандра е една от топ билките в традиционната китайска медицина.

Още преди 5000 г. Шен Нонг почитан като баща на китайската медицина и акупунктура говори за комплексните тонизиращи и лечебни свойствата на магическата Шизандра.

Благотворното въздействие на Шизандра върху органите и физиологични системи в тялото на човека са описани в книгата „Shennong Bencao Jing„, считана за една от най-старите книги за билки в света и се приема за най-ранната китайска фармакопея, книга за билките (Chinese pharmacopoeia) и една от най-старите книги посветена на медицината като цяло (Materia medica).

Какво е Шизандра

– кралица сред билките в китайската медицина;
– вирее много добре в България, може да я засадите в градината си;
– изключително силен адаптоген;
– силен афродизиак;
– подобрява дългосрочната и краткосрочната памет;
– увеличава съсредоточеността и концентрацията;
– помага да останем спокойни и заземени във всякакви турболентни ситуации;
– помага за справяне с депресията и тревожността;
– действа много мощно за детоксикация и възстановяване на черния дроб;
– активно работи не само в I-ва фаза на детоксикация (отделяне на токсините от тъканите и органите), но за разлика от повечето детоксикатори работи активно и във фаза II на детоксикацията, а именно отделените токсини да бъдат изхвърлени от тялото;
– стимулира регенерацията на клетките на черния дроб;
– предпазва черния дроб от токсини и химикали;
– Шизандра се е използвала като билка възстановяваща гладкостта, мекотата и еластичността на кожата, което се получава в пряк резултат от детоксикацията на черния дроб;
– в двора на китайските императори Шизандра масово е използвана като билка на Красотата;
– действа изключително възстановяващо на бъбреците;
– Джинг тоник, възстановява най-важната, екзистенциална енергия на човека, наричана в Китайската медицина – Джинг Чи, съхраняваща се в бъбреците;
– многото антиоксиданти в Шизандра подпомагат значително работата на имунната система;
– антиоксидантите, особено фенолите в Шизандрата действат релаксиращо на сърдечно съдовата система посредством генерирането на Натриев оксид;
– подпомага изключително много зрението и особено нощното виждане;
– Шизандра увеличава капацитета на белите дробове и спомага за по-доброто абсорбиране на кислорода;
– Шизандра увеличава издръжливостта при физически натоварвания и помага за възстановяването на организма след интензивни натоварвания. Това става посредством стимулиране на отделянето на кортизол и натриев оксид в кръвта при натоварване, а след спиране на натоварването бързо и плавно намалява нивата им;
– високо ценена билка от бегачите на дълги разстояния, използвана от спортистите в олимпийските отбори на Китай и Русия;
– Шен тоник – на емоционален план се получава ефекта на “отваряне” на сърцето и развитие на Любовта и Състраданието;
– Поради функцията си на Шен тоник, Шизандра ни помага в нашия духовен път и развитие тъй като здравето и баланса на петте елемента в тялото ни са един от основните ключове по пътя на духовното развитие, прогрес и израстване на всеки човек;

 

За разлика от повечето други плодове Шизандра не може да се консумира с „пълни шепи“, а по-скоро се използва като тонизиращ и възстановяващ еликсир, за който е известно, че подсилва и балансира работата на петте основни органа в тялото и подобрява работата на всички жизнено важни физиологични системи.

Заради пълния спектър от тонизиращи качества, които има Шизандра много често се използва в лечебни комбинации с Женшен, Годжи бери или гъбите Рейши.

Шизандра действа подхранващо за телесните течности и особено тонизиращо на Ин органите на тялото, като най-голямо влияние има върху бъбреците, черния дроб и белите дробове.

Китайското име на Шизандра е Wu Wei Zi, което преведено означава „семе / плод с пет вкуса.“ Семената на Шизандра съдържат всички основни пет вкуса: солен, сладък, горчив, лютив и кисел.

Заради тази си характеристика в традиционната китайска медицина Шизандра се приема като плод, който има способността да балансира и оптимизира работата на петте основни органа на тялото и на 12-те основни енергийни меридиани, което рязко увеличава терапевтичния и обхват, в сравнение с други лечебни билки и адаптогени от този калибър.

SchizandraЗабележимият аромат на чая от плодовете Шизандра (или от прахообразен екстракт от тях) се характеризира с букета от вкусове с акцент върху по-киселата страна на вкусовия спектър.

Според китайската билкова философия, киселият вкус помага за стабилизиране на първичната Чи (Qi) на бъбреците и също така поддържа функцията на черния дроб и способността му за детоксикация и пречистване на кръвта.

Като адаптоген, накиснатите и сварени на отвара изсушени плодове Шизандра предоставят енергизиращ чай, който спомага за увеличаване на умствения фокус, както и на сексуалното желание.

В изследвания, направени от руски учени, Шизандра показва, че има изключително широк спектър от фармакологични въздействия и ефекти.

Шизандра е един от най-известните „разкрасяващи тоници „, който е почитан силно в цялата китайската история, особено сред жените заради това си качество. Той все още традиционно се използва като важен растителен продукт в много формули за подмладяване на кожата и запазване на младежкия и вид.

В традиционната китайска медицина, Шизандра се разглежда като тонизираща за всичките три съкровища: Джин, Чи и Шен. Заради своето терапевтично разнообразие, тя често се счита за подходяща за широк кръг от хора и различни телесни типове.

Въпреки че плодовете от Шизандра могат да се консумират самостоятелно като чай, те често се смесват с други тоници като атралагус, годжи бери, гъби рейши и корен от женско биле, в зависимост от конкретното състояние на човек и поставената диагноза, касаеща здравето му.

Жив шоколад с ШизандраПлодовете от Шизандра са чудесна суперхрана и се смесват много добре с десерти, суперхрани и шоколад.

Препоръчваме ви да опитате Жив шоколад с Шизандра.

В суровия шоколад с Шизандра много интересно се съчетават горчивия вкус на суровите зърна какао със сладкия билков пчелен мед и взрива от вкусове, които донася Шизандра: кисело, сладко, люто, горчиво и солено.

 

 

 

 

За плодовете на растението Шизандра

Schizandra 02Шизандра (Schisandra chinensis) също така наричана Magnolia Vine е растение тип лиана с много вкусни червени плодове.

Нейното родно място е северен Китай, Манджурия и обширни области на Русия. Растението произвежда ароматни бели или розови цветове, които развиват продълговати клъстери (гроздове) с ярко червени плодове.

Шизандра е растителен вид от еднодомен тип – на едно растение има и мъжки и женски цветове. Някои автори обаче твърдят, че тя е от от двудомен вид, който расте или като женско плодово растение или като мъжки вид и затова цвета на женското растение произвеждал плодове само, когато са опрашени от мъжкото растение.

Въпреки, че това като цяло не е вярно нашият съвет е да си засадите няколко броя растения, за да сте спокойни, че можете да разчитате на реколта от плодове.

Това е един от тези видове със супер плодове, които могат да се размножават в няколко различни климатични зони, което е чудесно за хората, които обичат да се занимават с градинарство и в същото време често консумират чай от плодове на Шизандра.

Има редица растения, около 30, от рода на Шизандра, но Schisandra chinensis се определя като най-лечебната от всички като качество. Видовете като например Schisandra rubriflora и Schisandra sinensis, както и разновидността наречена „Източен принц“ се срещат в някои разсадници, като популярни декоративни виещи се растения.

Когато плодовете се използват пресни са доста поразителни на вид, но когато се изсушат, те се свиват и стават тъмно червено-черни на цвят и имат по-непривлекателна външност.

Тази характеристика от части се дължи на факта, че те имат малки светло кафяви зърна, около 5 мм, които стават видими, когато плодът изсъхне и изгуби влагата на пулпа. Много от съединенията стимулиращи здравето, които се намират в плодовете, всъщност са в самите семена.

Шизандра в България

Schizandra 04Някои от най-добрите видове плодове от Шизандра е известно, че идват от Северен Китай и регионите близо да планината Чанбай. Растението обаче се адаптира добре към разнообразни други климатични зони.

В Русия Шизандра е позната под наименованието Китайски лимонник и се отглежда изключително масово. Там тя високо ценена не сам като лечебно, но и като изключително красиво декоративно растение.

В България Шизандра е известна от 1950г.

По време на войната между Северна и Южна Корея са изпратени български лекари, един от които е д-р Андреев, който вижда, че китайците дават някаква специфична билка на ранените и тя им помага за тяхното оздравяване.

В последствие за Китай заминава екип от учени сред които доцент Даскалов и Стоянка Илиева, които донасят Шизандра у нас и я разсаждат в Самоков.

През 1959 г. те публикуват научен труд на базата на изследванията си върху развъдената Шизандра в България. Те доказват, че у нас лечебните и свойства на растението се запазват перфектно. В последствие учените защитават доктурантури по темата, но за съжаление Шизандра така и не получава масово разпространение до момента.

Шизандра расте много добре по нашите географски ширини и в България се отглежда в много градини и развъдници за лечебни растения.

Веселин Орешков от гр. Троян е сред първите активни интродуктори и разпространители на Шизандра у нас. Той донася в България лечебни растения като Арония, Планински лимон и много други и се занимава се с отглеждането и разпространението на ценни за здравето на човека лечебни растения от средата на миналия век.

Повече информация за делото на Веселин Орешков може да намерите на сайта Planinski.com – официален сайт на Веселин Орешков, вдъхновен от растението Планински лимон, което той интродуцира в България преди повече от половин век. Там ще намерите знания на различни тематики, продукти, книги и …

Един от най-големите и известни разсадници на лечебни растения в България е този на Мирослав Петров край град Плевен. Ако искате да засадите магическата Шизандра в градината си, можете лесно да го направите, като се свържете с Мирослав Петров на тел. 0878121217

Съставките в плодовете на Шизандра

Лигнаните са някои от естествените растителни съставки, концентрирани в плодовете, които проявяват противовъзпалителни, противогъбични, противовирусни и антиоксидантни действия. Това включва съединения като Шизандрин, Шизандрол B, Шизантерин A, Деоксишизандрин, Шизандрин B, Гомисин и Прегомисин, някои от които са отговорни за плодовия антихепатогенен и неврозащитен агент.

Плодовете на Шизандра съдържат голямо количество антиоксиданти подпомагащи работата на имунната система и забавят стареенето на организма. Антиоксидантите, особено фенолите в Шизандрата действат релаксиращо на сърдечно съдовата система посредством генерирането на Натриев оксид.

Ползите от плодовете на Шизандра

Силен адаптоген, стрес редуктор и естествен енергизиращ агент

schizandra berry teaЧайовете, които се приготвят на отвара, прахообразните концентрати и екстракти на Шизандра имат силни адаптогенни качества, които по естествен начин повишават енергията и умствения фокус. За разлика от кофеиновите вещества обаче, тези стимулиращи добавки не засягат надбъбречните жлези и не предизвикват нервност.

Шизандра предоставя възстановителен ефект върху централната нервна система и като адаптоген помага за намаляване на негативните реакции спрямо стреса и умората в ежедневния живот на човек. Тя е страхотна суперхрана за тези, които имат слаби нерви, хронична умора или изтощена надбъбречна жлеза.

Шизандра е изключително ценна за централната нервна система заедно с гинко билоба и родиола, заради своите свойства въздействащи на мозъка, за които е известно, че повишават умствената дейност и подобряват способността за концентрация. В изследвания, направени от руски учени, се твърди, че „Шизандра повишава издръжливостта и точността на движенията, умственото представяне и работоспособността.“

Антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на Шизандрин B са изследвани заради невропротективните им качества и могат да бъдат потенциално полезни за лечението на когнитивна дегенерация.

В едно изследване, анализиращо три различни адаптогена, се показва, че както радиола, така и Шизандра имат инхибиторен ефект върху стрес-активиращият протеин киназа „като това предполага, че инхибиторните ефекти на R. rosea и S. chinensis върху p-SAPK/p-JNK активирането може да се асоциира с тяхната антидепресантна дейност, както и с положителния ефект върху умственото представяне под стрес.“

В същият доклад също така го има и изказването, че „Растения като R. rosea и S. chinensis натрупват фенолни вторични метаболити като например фенил – и фенилетил-пропаноиди и техните димерни лигнани. Такива съединения могат да играят активна роля в отговор на стреса по отношение на постигане на състояние на максимална работоспособност както би се изисквало в сериозни ситуации, в които трябва да се отвърне на удара.“

 

Ползите на плода на Шизандра за сексуалното желание

Schizandra berryЕдин от най-известните странични ефекти, които се проявяват в следствие на редовно приемане на чай от плодове на Шизандра е неговият положителен ефект върху половите жлези и органи. Това е един от топ билковите афродизиаци, както за мъже, така и за жени.

Според хербалистът Рон Тийгардън, „Шизандра увеличава водната Qi в бъбреците“, за която в частност се казва, че поддържа „водата на гениталните органи“, а именно половите течности. За Шизандра се смята, че поддържа производството на семенната течност. Известна е с нейната способност да облекчава умора и да увеличава издръжливостта при мъжете, заради това тя е съставка в голяма част от тониците за мъже в азиатският хербализъм.“

Като еликсир за женското желание е известно, че увеличава половите течности, като също така повишава и чувствителността и топлината в женските гениталии по време на половия акт.

Шизандра може да се използва с други тоници използвани, като афродизиаци, като например ашваганда, цитания, тонгкат али и кордисепт.

Шизандра като тоник за белите дробове

Регулиращият ефект върху течностите, които има чаят от плодове на Шизандра ги прави отлични тоници за белите дробове за настоящи или бивши пушачи, като също така помагат за кашлици, зачервено гърло и често се използват за лечение на инфекции на горния респираторен тракт.

Съдържа добри количества на витамин С, които могат да бъдат извлечени от узрелите плодове в разтвор от глицерин за няколко седмици, като създават билков сироп за прочистване на задръстванията в белите дробове.

През 2014, в „Списанието за експериментална и алтернативна медицина“ се съобщава, че екстрактите от Шизандра, както и китайската билка пеония (peony) могат да се ползват за потенциално лечение на астма, заради техните противовъзпалителни и антиоксидантни качества.

Полезна за състезатели по бягане на дълги разстояния

Шизандра неофициално е призната като полезен „тоник за състезатели“. Смята се че Шизандра повишава издръжливостта, като също така подобрява цялостното представяне на атлетите като „по-високо“ и най-вече при състезателите, които бягат на дълги разстояния. Шизандра увеличава капацитета на белите дробове и спомага за по-доброто абсорбиране на кислорода.

Шизандра увеличава издръжливостта при физически натоварвания и помага за възстановяването на организма след интензивни натоварвания. Това става посредством стимулиране на отделянето на кортизол и натриев оксид в кръвта при натоварване, а след спиране на натоварването бързо и плавно намалява нивата им.

Шизандра се е използвала в ежедневния режим на хранене на професионални китайски и руски атлети, за подобряване на физическата им издръжливост и представяне на конкурентни спортни събития.

Изследванията показват, че адаптогенните свойства на Шизандра помагат за по-доброто физическо представяне на атлетите, които са подложени на наистина тежки физически упражнения, като им помага да стабилизират нивата на азотен оксид и кортизол.

Шизандра е високо ценен билков плод и декоративен храст в Русия, наричана там „китайски лимонник“.

Тя от години се използва от племената нанаи и други коренни народи населяващи югоизточните области на Сибир. Според списание „Аптеки“ Шизандра е използвана като тоник за намаляване на жаждата, глада и изтощението, както и за подобряване на нощното зрение.

Много често ловците са предприемали дълги ловни преходи взимащи със себе си единствено няколко шепи плодове и клонки от Шизандра.

Някои от най-ранните задълбочени научни изследвания върху стимулиращите и тонизиращите ефекти на Schisandra chinensis са публикувани в руските военните списания през Втората световна война.

Прочиства и поддържа функцията на черния дроб

Плодовете екстракти и чайове от Шизандра са известни с това, че прочистват черния дроб, помагайки за пречистване на кръвта и защитавайки тялото от околната среда или приетите токсини.

В Китай, Шизандра се употребява от векове като една от топ лечебните билки за третиране на различни заболявания на черния дроб, включително хепатит.

В статия ревю, публикувана през 2015 година в „Международно списание по молекулярни науки“, анализира терапевтичната стойност на определени билки върху хронични заболявания на черния дроб, а именно Шизандра и нейните химични съединения, като например Шизандрин B, които и в предишни изследвания са наблюдавани, че проявяват „значителна активност срещу вируса на хепатит В“ и са определени, че имат „терапевтичен ефект при лечението на хепатит.“

Шизандрин B е широко използван заради своите антихепатогененни (защитаващ черния дроб) ефекти срещу химични и имунологични наранявания на черния дроб. В доклад на изследване от 2014 година, се разкрива, че Шизандрин B има защитен ефект срещу ацетаминфен-индуцирано чернодробно заболяване, дори в сравнение с прилагани лекарства, като например Тиленол (Tylenol). В повечето изследвания, проведени върху плъхове, резултатите водят до извода, че „приемането на SC [Schisandra chinensis} може да е полезно при предотвратяване и подобряване на уголемен черен дроб, в следствие на употреба на алкохол.“

Прави кожата по-красива

Schizandra 03Чаените отвари от плодове на Шизандра са добре известни в историята на билките в Китай с това, че предоставят необходимите вещества на изтощената кожа. Шизандра се е използвала като билка възстановяваща гладкостта, мекотата и еластичността на кожата, което се получава в пряк резултат от детоксикацията на черния дроб.

В двора на китайските императори Шизандра масово е използвана като билка на Красотата.

Днес Шизандра се използва като ревитализиращ топ тоник за красота, предпочитан от много азиатки за подобряване и запазване на младежкия вид на кожата. Плодовете действат особено овлажняващо на тъканта на кожата, изграждайки „Wei Chi“ или това е имунната защитна енергия, която тече под повърхностния слой кожа. Това адаптивно качество помага за отваряне и затваряне на порите и подпомага заздравяването на кожната тъкан.

Много полезно е за хората, които имат кожни проблеми, като например акне и псориазис, чаят и екстрактите от Шизандра помагат за изчистване на пъпките и петната. Тази полза е свързана отчасти с основния ефект на билката на изчистване на черния дроб, тъй като често там се корени причината за кожните заболявания.

В изследване от 2015 година върху лабораторни мишки, Шизандра показва „потенциална полза при третирането на възпалителни кожни заболявания „, когато е тествана за алергични кожни състояния, като например контактен дерматит.

Шизандра също така е призната за отлична билка, която да се приема за защита на кожата от слънчево изгаряне или радиационно излагане и може да бъде използвана, като допълнително билково лечение, когато човек е подложен на химиотерапия.

Подобрява зрението

Чаят от плодове на Шизандра помага за изчистване на червенината от очите и подобрява зрението при хората, които го приемат редовно. Много от тонизиращите ефекти върху зрението, както и за кожата, са всъщност допълнителен резултат към основната функция на приема на Шизандра, а именно прочистване на черния дроб.

Шизандра е отличен тоник, който се използва с други суперхрани, като например каму, макуи, златни плодове и акаи в смесени напитки за по-добро зрение.

В наскоро проведено изследване през 2016, в което се използва шизандрин B, е направено заключение, че „… изследванията са определили възможна визуална полза при употребата на SchB [Шизандрин B] при ретинална деградация, полза, която потенциално може да бъде допълнително доразвита, за да се разшири функционалното зрение при пациенти.“

Как да използваме Шизандра

1. Изсушени плодове – най-често срещаният начин на приготвяне на чайове е от изсушени плодове.
2. Прахове или сухи екстракти за гореща вода – Праховете обикновено са просто не изцедени, изсушени или замразени плодове. Екстрактите обикновено са направени от концентриран чаен разтвор във форма на прах.
3. Течни разтвори или тинктури – направени са от чаени концентрати или разтвори в алкохол.
4. Пресни плодове – Могат да бъдат смачкани, за да се направи сок или вино или изсушени за по-късна консумация.

Освен за директна консумация плодовете на Шизандра могат да се ядат и под формата на изсушен прах, при консумирането, на който здравето се подобрява. В китайският хербализъм плодовете най-често се консумират под формата на чай, особено заедно с други тонизиращи билки.

Днешните модернизирани методи на обработка също така правят плодовете на Шизандра широко достъпни като екстракти за гореща вода под формата на прах или капсули.

Чай от Шизандра

schizandra tea

Според древната китайска традиция чаят от Шизандра трябва да се консумира поне 100 дни последователно без прекъсване.

По този начин адаптогена Шизандра може да повлияе максиамално пълно за балансиране на петте основни органа на тялото: сърце, бели дробове, далак (и панкреас), бъбреци и черен дроб.

Един от начините за направа на чай от Шизандра е непосредствено преди направата на около 250 мл чай да смелите в кафемелачка 1 чаена лъжичка изсушени плодове.

Загрейте водата до около 45 градуса и залейте получената току що пудра. Оставете отварата да преседи няколко часа, може и цяла нощ, на сутринта, ако искате загрейте отново чая до 45 градуса и го прецедете.

Лесно можете да се ориентирате за градусите на водата като поставите пръста си в нея, не нагрявайте на по-висока температура от тази, при която можете да държите пръста си спокойно в чашата. По този начин запазвате много повече от ценните антиоксиданти, витамини и ферменти, на които е богата Шизандра.

Класическа рецепта за чай с Шизандра: Кипнете около 300 мл вода, намалете огъня, поставете 1 чаена лъжичка цели плодове и оставете отварата да къкри около 15-20 минути. След като отварата изстине може да добавите мед, според предпочитанията ви.

Не добавяйте мед в горещ чай, тъй като меда става токсичен, а и почти всички ценни вещества в меда се унищожават при нагряване над 45 градуса.

За по-дълготрайна употреба ви препоръчваме да купите изсушените плодове Шизандра в по-голямо количество, а не прахообразни тинктури или предварително смлени плодове на прах.

Това ще ви спести пари и ще ви осигури билков чай за няколко месеца напред, особено, ако сте решили да приемете предизвикателството за консумирането на чай от Шизандра според древната китайска традиция „100 поредни дни без прекъсване“!

Ние препоръчваме да смелате изсушени плодове, ако искате да ги варите като прах непосредствено преди направата на чай, вместо да ги купувате като предварително направен прах, който е изгубил част от хранителните си качества.

Консумацията на чай от плодове на Шизандра се препоръчва да бъде в продължение на минимум „100 поредни дни, без прекъсване“, за да се получи максимума от благотворния му ефект върху здравето.

Чайовете, праховете и течните разтвори могат да се консумират направо или директно смесени с вода или също така може да бъдат добавени към напитки, смутита и дори десерти, въвеждайки един накиселяваш плодов вкус, както и леко доловими тонове на други вкусове.

 

Жив шоколад с ШизандраПлодовете от Шизандра са чудесна суперхрана и се смесват много добре с десерти, суперхрани и шоколад.

Препоръчваме ви да опитате Жив шоколад с Шизандра.

В суровия шоколад с Шизандра много интересно се съчетават горчивия вкус на суровите зърна какао със сладкия билков пчелен мед и взрива от вкусове, които донася Шизандра: кисело, сладко, люто, горчиво и солено.

 

 

Предпазни мерки:

Шизандра е безопасна за консумиране от широк кръг от хора, но тя трябва да се избягва от бременни жени, тъй като е утробен стимулант. Добре ще е да потърсите съвет от квалифициран китайски хербалист, който да ви окаже допълнително съдействие, когато създавате важите индивидуални билкови формулировки за специфични здравословни състояния. Консултирайте се и с вашия лекар, преди да използвате Шизандра, ако вземате други лекарства или страдате от определени сериозни заболявания.

 

Източници: