Здраво, свежо и вкусно

Какво ни трябва за здрав и свеж и приятен вкус? Трябва  ни доматен сок, сок от лимон, целина, сол и свежо смлян черен пипер. А може би ни трябва и още една съставка, която е свързана с душата ни. Това е естетиката.

Задавали ли сте си въпроса, защо ни харесва да виждаме нещо красиво?

Отговорът е защото красотата ни прави щастливи.

Просто казано, виждайки нещо красиво и естетично, на емоционално ниво то предизвиква чувство на щастие и спокойствие. Красотата и естетиката ни свързват със способността ни да разсъждаваме и оценяваме света около нас, което от своя страна ни дава чувство на удовлетвореност и надежда.

Колко често през деня спирате и се възхищавате на естетиката около вас, да речем, на стол, сграда или красиво поддържано обществено място? Въпреки че не е необичайно да се възхищаваме на красотата на изкуството и други предмети, когато посещаваме музей на изкуството, често приемаме ежедневната естетика за даденост. Но не трябва, ето защо.

Връзката между красота и щастие
Често се смята, че неща като успех, пари и престижна кариера могат да ни направят щастливи. Въпреки това професор Ейбрахам Голдбърг и неговият екип от изследователи  правят задълбочено проучване на основните движещи фактори за щастието в пет големи града, – Ню Йорк, Лондон, Париж, Торонто и Берлин.

Използвайки статистически анализ на данни, събрани от проучвания на Gallup за щастието, както и данни, събрани от самият екип, те откриват, че щастието на хората корелира с това дали те живеят в естетическа красива среда и почти няма връзка с материалностите които притежават. 

Нещата, които ни заобикалят в ежедневието, имат най-голям ефект върху нашето щастие. Например – как е запазена историята на града в който живеем, зелените площи през който минаваме всеки ден, красивата архитектура и калдъръмените улици, са само няколко от факторите.

Професорът и екипът му правят заключение, че възприятието ни за красота поражда чувства, като спокойствие, признателност, размисъл и надежда, тези чувства са свързани пряко с нашето щастие. Накратко излиза, че по същество да живеем в красота променя нашите емоции и ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Нашата естетическа чувствителност често започва с нещо малко като възхищение на цвета на цвете или оценяване на вкусна храна. Въпреки това, само защото тези неща могат да се възприемат като прости и повърхностни, те не трябва да се приемат с лека ръка и малък смисъл.  За участниците в проучването на Голдбърг това е кулминацията на тези прости неща, които са определени да бъдат техният източник на щастие.

Естетическа чувствителност

Има цели области на философско изследване, които се задълбочават в природата на изкуството и красотата. Философите вярват, че научаването на това, което определена група или култура намира за естетически приятно, може да ни помогне да разберем по-добре какво ценят те, как взаимодействат помежду си и как вземат решения.

Те се интересуват да научат повече за връзката между естетическата оценка и нашата емоционална реакция. Разбирането как мозъкът обработва това, което виждаме и как се формират нашите естетически впечатления, също е от интерес за когнитивните психолози.

И философите, и психолозите признават, че нашите естетически възприятия за света около нас влияят на нашите емоции. И когато средата около нас се възприема като красива и естетически издържана, емоциите ни се повлияват по положителен начин.

Това е достатъчно доказателство за мен да създам красива среда за живеене и да търся преживявания, които ми позволяват да оценявам нещо красиво възможно най-често.

Начини за подобряване на нашата естетическа чувствителност
И така, как можем да подобрим естетическата си чувствителност и да не приемаме за даденост многото възможности за оценяване на красотата в ежедневието ни? По-долу съм изброил някои съвети и упражнения за наблюдение (адаптирани от Neera Parekh), които можем да практикуваме, за да развием чувството си за естетика.

Оценявайте красотата навсякъде около вас
Отделяйте моменти всеки ден, за да наблюдавате света около вас и красотата, която може да се намери там. Независимо дали живеете в малък или голям град, има какво да оценим сетивата си. Независимо дали е очарователна стара сграда или природният пейзаж около нас. Търсете вдъхновение във всичко.

Насладете се на всички форми на изкуството

Културата може да бъде открита навсякъде около нас в музиката, картините, литературата и филмите. Отделете време, за да се насладите на тези преживявания в дома си, но също така отделете време да излезете и да бъдете ценител на вашата общност. Отидете да гледате местни пиеси, потърсете нови групи и музиканти, които да слушате, и посетете фестивали и художествени представления, за да видите какво правят вашите местни артисти.

Ако подходите към тези дейности с цел да използвате всичките си сетива, за да разсъждавате върху това, което намирате за красиво и приятно, с течение на времето ще подобрите чувството си за естетика.

Възхищавайте се на красотата в себе си и другите
Има и много красота, която може да съществува вътре във всички нас. Качества като доброта, привързаност, грижа и щедрост са всички форми на красота. Отделете време, за да наблюдавате тези качества както в другите, така и в себе си.

Оценяването на красивите качества в хората е чудесен начин да изпитате щастието, което могат да донесат естетически приятните преживявания. Това е проста радост, която можем да създадем сами, просто като почитаме красотата в себе си и другите.

Отхвърлете ненужното
Един от любимите ми цитати е от писателя Джон Франклин и гласи: „Простотата, доведена до крайност, се превръща в елегантност.“ Идеята зад тази мисъл е, че колкото повече събличаме ненужното, толкова по-красиво става нещо. Красотата и елегантността могат да бъдат намерени в простотата.

„Простотата, доведена до крайност, се превръща в елегантност.“ ~ Джон Франклин

Тази концепция може да се приложи към физическия материален свят и да бъде представена в начина, по който живеем и с какво избираме да се заобиколим в домовете си. Можем обаче да го приложим и към мислите и поведението си, в което ни се напомня, че вулгарността и повърхностността не са красиви, а също така са ненужни.

Създайте атмосфера

Колко често подреждаме масата или създаваме атмосфера в ежедневието си? Въпреки че е обичайно да се палят свещи, да се пуска музика, да се купуват цветя и други приятни декорации за партита и празници, не много от нас се радват на тези сетивни преживявания редовно.

Създаването на атмосфера в нашето ежедневие ни помага да оценим ежедневните светски рутини. Позволява ни да използваме всичките си естетически сетива. Атмосферата също не трябва да бъде сложна или изискана.

Например, може да е нещо толкова просто, като да използвате хубавите си ястия всеки ден, вместо да ги запазвате за специални поводи. Може също да запалите свещ, да слушате музика и да пиете чай от красива чаена чаша. Става въпрос повече за мислене за малки начини, по които можете да се харесате на всичките си сетива по начин, който е приятен всеки ден.

Саморазвитие
Последното предложение е да разширите хоризонтите си и да изследвате теми или дейности, които ви интересуват. Заемането на хоби или научаването на нещо ново е чудесен начин да развиете естетическата си чувствителност.

Често ни дава нова гледна точка и мотивация да опитваме нови неща и по-дълбоко оценяване на живота. Сега излезте и изживейте нещо красиво!