Сладкия картоф (батат), засаждане, отглеждане, събиране на продукцията, използване.

Здравейте! Със стопяването на снега започват и нашите приготовления за първите растения, които ще засаждаме в градината. Едно от тях е сладкия картоф (батат).  Той ни е любимо и полезно растение и това е така поради няколко причини. Едната от тях е първият път, когато го засадихме в нашата градина не знаехме какво да очакваме. Все още си спомням приятната изненада, когато на есен разровихме и открихме няколко огромни картофа между 400 – 700 грама и десетки по малки, като всички те от 3 растения, които бяхме засадили. Друга причина е, че ние обичаме “супер” храните, а сладкият картоф е една от малкото “супер” храни, която можем да отглеждаме в градината си сравнително лесно. Като последна причина ще изтъкна и това, че те са наистина вкусни след правилно съхранение и приготовление.

За да успеете с това растение трябва да се спазят няколко прости етапа в неговото отглеждане. Едва ли има нужда да се подчертава това от какъв източник е картофа. Естествено, ако е органичен картоф, дъщерните растения ще наследят качествата на картофа, от когото си произвеждаме разсада. Освен органичните качествата на картофа, понякога неорганичните картофите са пръскани с препарати против покълване, с оглед на по дълго съхранение и запазване на по-добър търговски вид. 

Първа стъпка намираме желания картоф/картофи. Измиваме го/ги и го разрязваме на 2 части. Ако по картофа има загнили части, можете спокойно да ги изрежете. Самият картоф има свойство да си заздравява мястото. Картофа, който избирам, се стремя да е с големина около 25см и диаметър около 10см. Целта е безпроблемно да може да се сложи в стандартен стъклен  букран от 800мл.

След като е разрязан на две половини, в картофа се забиват най- обикновени дървени шишчета като дължината на шишчетата се коригира, колкото да е потопен картофа във водата в буркана.

Например, добре е да е около 5 сантиметра, така по-голямата част на картофа ще бъде извън водата, а частта под водата ще пусне корени  надолу в свободното пространство на буркана. Това е добре, защото когато се затопли времето и листата на филизите станат по-големи, картофа много бързо изпива водата и има опасност да се засуши и пожълтеят образувалите се филизи.

След като филизите порастнат по 15-тина сантиметра ги отрязваме с остър нож и ги слагаме във вода отново. Така те могат да престоят значително дълго време като им доливаме вода. След време те пускат коренчета и са готови за засаждане. Ако сме произвели филизите прекалено рано те могат да преседят до няколко месеца във вода и да изчакат времето за засаждане. Тук може да объркате само едно нещо! Ако ги сложите много на гъсто тогава корените на растенията се оплитат и става много трудно да се разплетат и да се запази целостта на корените.  Картофите обичат слънце, и могат да се засаждат на изцяло слънчеви места. След засаждане съответно трябва да се поливат. Засаждат се така че около всяко растение да има свободен периметър от 40 сантиметра. Могат да се мулчират, със слама, с цел да задържат водата по-добре. Поливат се на всеки три дни без да се преполива почвата. Това е особено важно, когато картофите вече са напреднали в развитието си, като към края преди да започнем с беритбата, се поливат по рядко на 5-6 дни, целта е да се избегне мухъл и гниене на корените.

За да пораснат картофите имат нужда от 4 месеца слънце, като индикация за това, че са готови за прибиране е пожълтяването на листната част и стеблата на растението.

Когато започнете да вадите картофите, трябва внимателно да се разкопае предварително навлажнената земя, за да не се наранят картофите от инструментите. След изваждането, картофа може да се измие от почвата. Дори да има нараняване, не се притеснявайте. Те имат свойството да самозаздравяват наранените места.

Препоръчително е, след като се извадят от земята картофите да се държат на тъмно за 10-15 дни. По този начин картофа доразвива своя сладък вкус и аромат.  Картофа не е вреден и може да се консумира преди изтичането на 15 дни, но те значително подобряват неговите вкусови качества.

От готовите картофи се избират тези, които ще останат за следващата година за разсад. Желателно е да изберем най-здравите картофи. За да ги съхраним, трябва да ги държим на тъмно и хладно място. Това за което трябва да следим е да не започнат да омекват прекомерно. Ако видим, че това се случва е време да ги сложим във вода по гореописания начин.

Read More