Николай Хайтов – по темата “Къде е гробът на Васил Левски”

Темата е актуална и до ден днешен. И тежи на съвестта на българската наука – най-общо казано. Правим това съзнателно, защото не искаме да закипи пореден безсмислен спор, къде и на чий таван са захвърлени чувалите с нечии кости.

Желанието ни е, ако някой прочете следващите редове да вземе отношение по темата или ако знае нещо да го сподели с нас. Независимо под каква форма.

Разполагаме с дешифровката на едно интервю на колега от Националното Радио Венцеслав Петров както го наричахме с уважение и любов Бачо Венцо, което той е направил с Николай Хайтов в дома му през юни 1985г. Поводът за това е поредният опит тогава да се намери гроба на Левски.

И толква за актуалността на темата. И до ден днешен, не знаем къде е гробът на големия български революционер! Най-малко, за да положим цвете на почит и преклонение пред паметта му. И въпрос на чест, достойнство, гордост, да се наречем българи. Тест за родолюбие! И наличие на памет за миналото ни! На което да градим настоящето и бъдещето си.  Защото, който не помни историята си е осъден да я изживее отново. Трябва да помним трябва да занаем, За да знаят и децата ни, Нашата история! Чисто по християнски да намерим покой за душата му!

Бачо Венцо беше много въодушевен от това, което беше казал в интервюто Николай Хайтов. В посвещението си в горния десен ъгъл на дешифрираното на 12 страници  интервю беше написал – ”… това интервю е много важно – историческо даже!?”

По това време Хайтов пише книга за Левски, която се състои от три части. Ето основни моменти от това, което казва Николай Хайтов:  

“… В третата част се съдържат исторически доводи за и против становището, че Левски е погребан в “Света Петка Самарджийска”. В тази част, освен това аз разисквам и въпроса – къде са костите, къде са потънали? Изгубени ли са …  и кои имат вина за това нещо?… Спорът е започнал още през 56-та година, още в началото на разкриването на тия  гробове… Независимо от различните  становища, имало е хора, които са твърдели, като професор Гяуров и даже и архитект Бобчев, че това са костите на Левски! А археологът професор Стамен Михайлов – тогава ръководител на разкопките твърдял, че това не може да бъде гроба на Левски. Така. Все едно, и двете спорещи страни са намирали някакви основания, за да се смятат за прави. Но има нещо, което не може да се оправдае с нищо! А то е, че след като става спор за костите на един от най-великите българи, ако не и най-великия, трябваше тези кости, спорните, да бъдат запазени! И то даже това беше в интерес и на археолога. Защото, ето и сега възниква отново този спор, отново се подема. И ако тези кости бяха запазени налице, сега има вече усъвършенствани способи, ще  докажат коя година и на колко  години е бил човекът, дето е бил погребан там. … Трябва да ви кажа, макар да звучи малко …самонадеяно…, да кажем лековерно, все пак ми се чини, че може пък некой , на когото е “хоби” това нещо, да ги е прибрал. Или пък да са  някъде в някакъв чувал, залостени в складовете на някой от софийските музеи. Не е изключено това нещо. … Струва ми се, че някъде през юли ще излезе книгата ми. Така, че тези, които се интересуват, там ще намерят онези неща, които аз смятам като открития … нови неща. И смятам, че те са няколко. Първо, разчиства се основно въпроса затова къде е отначало погребан Левски. Ето сега например, вчера попаднах на един документ. Той не е бил известен на историците, а на архивистите. Едно симпатично момиче в Централния държавен архив, още на времето е било публикувало една малка бележка във вестника, в която ясно и открито, цитира всъщност, извадка от доклада на Алабин – това е първият губернатор на София.Това е 1878 г., дето се казва още България не е освободена. София не е освободена и вече са замисля издигането на паметник на Левски. Във връзка с това започва и търсенето на гроба на Левски. … Идеята била да се положат костите в основите на този паметник. И Алабин в един доклад до Славянското общество тогава в Петербург ясно и открито казва, че Левски е бил погребан в Позорните гробища на София! И след това настъпва една тишина, една тъмнина. И никой това нещо не го е разровил.

И това момиче, миналата ли година го беше публикувало това нещо, то остана някак си незабелязано?! … След туй се потвъди това новонамерено нещо и от архива на Захари Стоянов. Една записка има, където изповедника на Левски поп Тодор, дето е написано, черно на бяло, че е в Позорните гробища! Ето двете неща се събират и вече няма съмнение, че това е така. А 100 години ние се намираме в една тъмнина, тука ли е, там ли е, не знам къде! Спор! Велик! …

А нещата са били написани! … Например написаното от Мария Джагарова. Една статия във вестник “Мир” от 6 август 1937 година по случай 100 годишнината от рождението на Левски. Тя се изповядала, на един свой съсед – Никола Станчев, адвокат, който написал онова, което тя му е казала във вестник “Мир”. То е всъщност твърдението, че Левски е препогребан в църквата “Света Петка Самарджийска”. … Тя е казала: Левски е бил пренесен от Христо Хамбарков-Гъската, който е бил епитроп в църтвата “Света Петка-Самарджийска”.  Добре. … Трябваше да се установи само имало ли е такъв клисар на църквата Христо Хамбарков. … Имало е и той се оказва неин внук, … Баба Мария е имала съпруг, който е четник от Ботевата чета и който е участвал в пренасянето на тялото на Левски от гробището, когато са го изровили…. Твърди се,че там е участвал и един свещеник Кръстю Стоилов. …  Има неща, които идват от към нея и са неща, на които човек може да вярва и да се осланя, защото като ги сглобиш  – работата е без пукнатини. Нали?

Твърдо вярвам в едно. Това здравият разум го подсказва. След като вече аз съм убеден в това, което съм написал и съм го проверил по сто пъти.Тъй като по такава една работа човек не може да излезе бос. Мисля, че има всички аргументи, че рано или късно, даже преди да обявим неговата 150 годишнината , а може би  тъкмо във връзка с нея ще бъде обявено …, че гробът на Левски е на пъпа на София, в центъра на България, в църквата “Света Петка Самарджийска”. В това не се съмнявам”! 

Като екип, ние приемаме безрезервно обоснованото твърдение на Николай Хайтов – по темата “Къде е гробът на Васил Левски”.  Оставане отворени към вашето мнение, дали като принос към горе изложеното от големия Хайтов или като несъгласие и желание от ваша страна да се изясни и кометира темата. Защото е в наш интерес “истината” да отговаря на реалността такава каквато е била.  За да знаем, и помним!

От редакцията

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read More