Най-важното умение, което можем да научим.

Ако сте като мен, вие постоянно учите нещо ново – градинарство, дърводелство, нови рецепти в готварството, калиграфия и т.н. Тези мои занимания са доста забавни и приятни,  времето инвестирано в тях смятам за себе опознаване.

Някога задавали ли сте си въпроса – кое е най-важното умение от всички?

Често, когато е зададен въпрос, има различни гледни точки в отговора. Ако въпроса беше коя комбинация от умения избирам, щях да отговоря   без да се чудя – състраданието  и това да съм внимателен към всичко.

В случая търся едно самостоятелно умение, не комбинация, и това според мен е умението да се чувствам щастлив със себе си.

Въпреки че може да ви изглежда прекалено семпло и, аз твърдо заставам зад избора си.

Защо? Моят отговор е защото, това умение има отношение към всичко останало в живота ми.

Ако не сме щастливи с това, което сме, ние ставаме несигурни, мислим че не сме достатъчно добри, страхуваме се да не бъдем изоставени, да не останем сами и т.н.

Човек започва да компенсира тази несигурност  и страховете си и това води до проблеми.

Толкова много проблеми на хората избуяват от това семпло и на пръв поглед лесно нещо. Да не харесваш себе си, или както е най-често, да не харесваш тялото си.

Ако сте съгласни, нека видим защо се получава така. Креативно да потърсим решения и различни идеи как може да овладеем това умение.

За да решим проблема трябва да си зададем въпроса защо се случва така?

Нека си представим, че вие не си харесвате тялото. Мислите си, че сте прекалено дебели или прекалено слаби, дупето ви е прекалено малко или прекалено голямо или пък гърдите ви са прекалено малки, раменете ви са прекалено големи или прекалено малки и т.н.

Ще разберем защо сме нещастни с мнението за себе си.

Преди това да помислим какво ни причинява това „нехаресване“. То може да ни накара да завиждаме на някой или да загубим увереност и да мислим, че не сме достатъчно добри, дори да провали шансовете ни за връзка с човек, който харесваме.

Ако сте във връзка може да си мислите че половинката ви ще ви остави заради някой по-привлекателен от вас. Може да започнете да изпитвате ревност и да направите неща, които да поставят хората около вас в неприятна ситуация, и заради това те дори да ви зарежат. Ако не харесвате тялото си, вие несъзнателно може да започнете да не си дояждате или пък да преяждате. Това да влошава нещата и съответно започвате да се чувствате още по-зле. Вие можете да започнете да пиете алкохол или да използвате наркотици, за да притъпите мислите си, да се опитвате да избягате от тях. Има доста неща, които са възможен сценарий.  Не всеки има всички или някой от тези симптоми, но те са възможни за всеки.

Доста от проблемите произлизат от това, че не сме щастливи с това което сме, или с това, което имаме.  Решаването на проблема с „нехаресването“ може да промени всичко. Затова ако имате малко време да се научите, а ние всички имаме, ви предлагам да инвестирате това време в едно единствено умение, то ще ви се отплати по безброй начини.

Сега да разберем защо сме такива и как стигнахме до тук.

Колкото и да мисля не успявам да открия единен отговор, и по-скоро намирам ред причини, който ще изброя:

Медиите – постоянно биваме заливани от илюзорните образи на  известни личности с перфектни тела. Това е повсеместно –  телевизии, филми, социални мрежи, списания.  Това са нашите “звезди”, те са на пиедестал. И ние искаме да сме като тях по един или друг начин. Има само едно, което мога да кажа –  има красиви хора, но модела, който гледаме не е реален.  Голяма част от снимките са обработени, хората са гримирани професионално, и толкова променени от стилисти и всякакви специалисти по поведение и т.н, че виждаме една илюзия.  Ние сравняваме себе си със илюзия. Има естествено красиви хора! Добре, ще кажа, хубаво, но защо трябва да сме като тях?! Защо да не сме себе си, и това да е идеалът ни?!

Коментари – приятели, роднини, колеги могат да направят уж невинен коментар за нас и това да ни накара да се чувстваме много зле. Тези коментари са нещо дребно, но ударят много силно нашето самочувствие.  Тези коментари не са реално за нас, но ние почти винаги ги вземаме присърце. Тези коментари са за човека който ги изрича, може би е имал лош ден, завижда, или просто прехвърля върху нас собствените си несигурности или просто ви сравнява погрешно с илюзорните идеали от медиите, които биват идолизирани без никаква  добра причина. Моят съвет е гледайте реалността и се отнасяйте към тези коментари към това което са, и не ги взимайте присърце.

Инциденти в  детството

Възможно е нашите родители да са направили коментари за нас, които са ни накрали да се чувстваме зле.  Може би родителите ни са разведени, може би единият родител не е бил достатъчно добър за другия, затова и аз не съм достатъчно добър или добра за някой друг? Може да не звучи много убедително, но този психологически проблем е реален. Безброй хора са го преживели, както и аз.  Това не означава, че ние трябва да му позволим да управлява нашият живот, ние просто трябва да знаем, че го има и да се научим да се справяме с него.

Провали.

Може да сме направили грешки в живота си. Честно казано всички хора правят, но когато ние ги правим ги взимаме много присърце.  Това ни кара да се чувстваме лошо в себе си, това води до бъдещи провали и бъдещо нараняване на нашият образ.

Здравословни проблеми

Това как се чувстваме за нашият външен облик няма нищо общо с нашето здраве. Често ние смесваме тези два различни проблема. Например ние може да се чувстваме добре, въпреки че сме с наднормено тегло. Когато обаче разберем, че в бъдеще това наднормено тегло ще ни донесе куп проблеми със стави, кръвно, диабет и т.н., решаваме да отслабнем, не за да изглеждаме красиви, а да запазим здравето си.

Затворения кръг на негативните мисли.

Една лоша мисъл води до друга и до друга, докато накрая имаме куп от лоши мисли, които се превръщат в наш образ. Този негативен образ има отношение към всичко, което правим.

Но тези лоши мисли не сме ние, те са неща, които са се случили в нас. Ние не бива да им позволяваме те да станат “нас”. Ние може да се справим с тях и да ги превърнем в позитивни. Дотук изброих малка част от причините. Всъщност толкова много неща имат отношение към личният ни образ, че е невъзможно да ги изброим всички. Добро начало е да започнем да ги търсим и да сме наясно, за  да можем да се справим с тях.

Как да се научим на умението да харесваме себе си.

Да кажем, че сте приели изложеното и искате да сте щастливи със себе си („обичате“ себе си), и сте съгласни да го направите.

Остава въпроса как да го направим?

Най-простият отговор е с практика. Колкото повече практикуваме едно умение ние ставаме по добри в него.  По-сложният отговор е, че отнема време, защото нашият образ не се е създал за една вечер, и няма да се промени за една вечер също. Това настина е нормално.

Едва ли ще успея на направя най-изчерпателния наръчник от съвети, смият аз все още се уча, но ето няколко насоки за начало:

1.  Да бъдем нащрек към себе си, да се наблюдавамe.

Всеки от нас има нещо като филм в главата си изграден за себе си. Често ние не сме наясно с това. Постоянно си напомняме – ние сме дебели, имаме отпуснат корем, не сме добри любовници, не сме добри в нищо. Почнете да обръщате внимание на тези моменти. Разберете, че това чувство, това отношение към вас самите, не сте вие. Разберете, че това не е истина,  това не са реални неща, а те просто се случват вътре в главата ви. И този филм може да бъде променен.

2.  Започнете да създавате нов филм.

–       Новият филм ще подмени стария във вашето кино. В Него главния герой ще е страхотен ( а това сте вие!), хубави визуални ефекти, голямо вълнение, с много голямо развитие на характера на героя, но с много по- малък бюджет.

–       Нека този филм да е свързан с реалността,а не страхове от детството, илюзии или коментари. Нека да е свързан с вас, да сте добри, красиви, мили, страстни. Това може да не е това, което мислите за себе си, но нека филма, който се върти всеки ден да е така. Попитайте хората около вас, защо ви харесват (но само тези, който биха ви дали добър отговор), използвайте тези сцени във вашият филм, променяйте го в движение, когато видите някоя хубава черта в себе си. Когато се случи негативните мисли да се прокрадват ги спрете и ги оставете да си отидат не ги подхранвайте като мислите за тях, подменете ги с хубави.

3.  Постоянно си пускайте новия филм.

Научете се да разпознавате премигването, когато тръгва старият филм и го спрете, пуснете новия. Практикувайте това като нова религия. Сложете навсякъде листчета, предмети, снимки, за да ви напомнят.

4.  Научете се на ментално бойно изкуство.

Обещавам ви,че ще има всевъзможни неща, който ще се опитат да атакуват вашият нов филм.  Коментари от приятели, неща който виждате във Фейсбук, научете се да не се съпротивлявате, научете се да отклонявате и да не стоите на пътя на силата, идваща срещу вас.  Позволете си мисъл, като „Този коментар не е за мен, той е за теб“.  Кажете една добра дума, най-вероятно вашия приятел или колега има нужда от нея. Пуснете си вашия нов филм.

Вие вече сте перфектни – просто имате нужда да го разберете. Нищо друго не ви трябва, за да решите този проблем. Вие просто трябва да практикувате това сякаш е най-важното нещо в живота ви, защото поради  много причини то наистина е!