Очакванията за сбъднати и несбъднати мечти

Знаете ли, колко от стресът, разочарованията, гнева, раздразнението идват от едно малко нещо което всички имаме в живота си?

Почти всички неприятности идват от нашите очаквания и от желанието нещата да са различни, когато живота(неизбежно) не се окаже такъв какъвто очакваме.

Ние постоянно изграждаме очаквания в главите си, за това какво трябва да правят или не правят другите хора, какъв трябва да бъде животът ни, как трябва да се държат другите шофьори на пътя и все пак всичко това е само фантазия в нашата глава.

Не е истинско, когато реалността не отговаря на нашата фантазия, започваме да искаме светът да е различен.

Едва ли съм единствения, който е обичал и е очаквал да го обичат обратно. Точно този процес никога не е правопропорционален. Един обича повече друг по малко, един обича по един начин друг обича по друг.  Създадените очаквания и условия към партньора рано или късно не се сбъдват, тогава оставаш сам със себе си и с любовта към себе си.

Отношението към себе си винаги е еднозначно.  Ти или си изградил фалшива представа и мислиш че се обичаш, или найстина се обичаш.

Каква е реалността?

В момента който се замислиш дали се обичаш и си кажеш аз се обичам по скоро се опитваш да се убедиш в това.

Ако си безкрайно честен със себе си, любовта към теб е винаги там въпроса е в отношението което или го има или го няма средно положение не съществува. Ако усещате че имате това средно положение значи вие имитирате процеса.

Истинската любов е навсякъде и никъде, тя не  можете да се търси, но не може и да се загуби. Можете да се опитвате да я постигнете и тя само да се отдалечава, затова просто трябва да станете част от нея, като пуснете всички мисли и идеи за това кой сте, оставете съществото което сте да свободно и спокойно за да усети мира на покоя.   

Вие и състоянието в което се намирате е една синергия на всичко живо, ако вие сте балансирани навсякъде около вас ще има баланс. Ще се спасите от стреса основан на страха към неизвестното.

Ето едни начин да го постигнем покой:

Вземете очакванията си и ги напишете на един лист, този лист го хвърлете и се отдалечете от него, оставете вашите очаквания някъде далече от вас.

Представете си всички очаквания, които имате за себе си, за живота си, за вашия съпруг, за вашите деца, за вашите колеги, за вашата работа, за света. Вземете ги отвътре се ги хвърлете в някоя река или езеро. Подобно на камък падна; в спокойна вода се образуват вълни по повърхността на водата, оставете очакванията си на тези вълни.

Ще видите че вълните се отдалечават а вие оставате. Сега можете да живейте живота си без очаквания.

Как мога да живея живот без очаквания, ще попитате?

Според мен, това означава, че приемате действителността такава, каквато е, и хората, каквито са, без излишни очаквания, без да се опитвате да слагате на хората етикети и да ги затваряте в скоби и общи знаменатели, които сте създали в главата си за тях, като виждате нещата така, както са. Това е живот, в който не е нужно да сте разочаровани,ядосани, разразнителни – ако сте, приемате го, а след това го пуснете. оставете тези неща на вълните.

Това не означава, че просто трябва да спрете да действате и да не правите нищо – действайте по начин, който е в съответствие с вашите ценности, но не си създавайте очаквания как светът ще реагира на вашите действия.

Ако направите нещо добро, не очаквате похвала или признателност. Нека очакванията за награди и похвали се отплуват с водата. Правете добро, защото обичате да вършите добро, и не очаквайте нищо почете от това.

Обърнете внимание на вашите мисли. Не се самонаказвайте и малтретирате, ако вече имате очаквания. Просто ги разгледайте отблизо и ги осъзнайте. След това ги хвърлете във водата, оставете ги на вълните и гледайте как се отдалечават.

Следете себе си да не започнете да желаете нещата около вас да не са такива, каквито са. Следете за това кога започвате да  искате някой друг да не е направил нещо което е направил, запомнете този момент и просто оставете тези желания да изтекат без да предприемате действия и да подхранвате вашите фантазии и илюзии.

Ако имате очаквания и желаете хора или светът да ги посрещнат, пуснете тези желания, само така ще може да приемете себе си и света такива каквито сте и да продължите свободни.