Музиката, като изкуство част 2-ра | Psychedelic Trance, като музика от Живко Сотиров a.k.a Dj High…

За начало искам да кажа, че ако все пак четеш тези редове то най-вероятно не си попадал/а на предишната ми статия (тук емотиконата с дяволчето тва е към редактора или към въображението). В типичния ми лигав (защото е лигав, а не забавен) стил искам да обесня, „сериозно“, че Psychedelic Trance не е вафла, както вече загатнах в „първи епизод“ Музиката, като изкуство.

Малко пред история за появата на този стил музика: И веднага ще започна да се лигавя и оправдявам и да се обеснявам, но детайлите са от изключително значение в тази тема!

Именно заради това се опитвам макар и невежо да вкарам допълнителни детайли, щтрихи, цветове, нюанаси, тонове, нива… итн. точно както музиката, която докосва ТЕБ – ЛИЧНО ТЕБ – ТВОЙТА МУЗИКА – Любимото ти парче, което ти много добре ,знаеш че си е твойто парче.(Малко отклонение за уточняване на степента ми – Музикален Фанатизъм + PSY Trance} {Фактите (според повечето източници, които няма да спомена за да не им правя реклама) сa стотици части 😀 събирани и сглобявани, през тези повече от 20 години, в морето от музика, в което „плувам“.

Споменавам го просто (понеже съм „леко“ егоцентричен), за да се похваля, че преди да започна статията реших да се подготвя допълнително и да прочета нещо на място, което е лесно достъпно за хората, известно е и има известно доверие, спрямо него 🙂 (нека му викаме Вики – примерно) Тааа Вики ще трябва да си допише домашното 3:) Psychedelic Tance – музикалния стил (за по кратко ще го тагна PSY) общо взето е много хипарска история. Тя е всичко друго, но НЕ хомогенна/еднообразна, обхваща широк спектър от подходи от високи енергийни бийтове за „скачане“ до релакс и по-дълбоки моменти на съзерцание и интроспекция. Ако никога не сте го чували, най-добрият начин да го разберете е до го пробвате. Няма документирани жертви 🙂 Не е страшно – в подкрепа на това ще спомена, че многократно ми се е случвало/налагало да запознавам хора на възръстта на родителите ми с тази музика, и когато им кажа че съм Dj, и каква музика пускам. Първоначално са леко стреснати, когато чуят Psychedelic Trance (някой не знаят англииски – все пак тогава са наблягали на руския 🙂 – психаделичен транс, като стил в музиката съвсем не им гали ухото) и си представят нещо м/у DIMMU BORGIR, Сашка Васева и Robocop падащ по стълбите. Е, в последствие се оказва, че прогнозите за този стил са, толкова точни, колкото и синоптичните прогнози през Март 🙂 Все пак всичко е въпрос на вкус и ако не Ви се хареса не забравяйте, че в природата нищо не е перфектно 😉

Появява се в края на 70те’ години – началото на 80те’ по плажовете на Гоа (тва е в Индия – питай Вики). Таа първите хипита, които пристигнали в Гоа, Индия в средата на 60-те години, са били привлечени там по ред причини: Плажовете до някаква степен, за живот за без пари, местните – пичове, индийските религиозни, духовни практики + индийски канабис, който в средата на 70-те години е нещо законно и нормално. Пък и тогава изгряха първите психеделични рок групи като Grateful Dead, Pink Floyd и The Doors. През 1979г се появиха Крафтверк (не знам дали сте виждали техен клип, но Ви препоръчвам горещо, за да видите, на какви синтезатори са свирели, но едва през 1983 г. диджеите Лоран и Фред Диско, последвани от GOA GIL (който все още е на сцената 🙂 ), започнаха да превключват стила на EBM, която тогава наводни Европа.

Започнало едно миксиране, триене на лириките от познати песни, модифициране и на финала ранните 80 години, когато електонната музиката е навлизала постепенно Европейските Dj-и си нямали на представа, че в Индия по плажовете, на тези GOA биитове подскачали весело „кибер хипита“ 🙂

Понеже тематиката е на практика безкрайна ще приключа за сега с тази кратка пред исторя. По нататък в следващата тема ще минем през емблематичните фестивали. Различните под-стилове. Групите „икони“ за стила. Просто в главата ми напират, като лавина адски много неща, които искам да кажа/разкажа и заради това ще го карам полека 🙂 да не стане объркано или да пропусна нещо важно.

Освен това докато пишех си преслушвах нова музика и попаднах на тракове, които нямам търпение да „сготвя“!

Read More