Отговор на въпроса защо танци? Защо йога? – ПСОАС (Psoas major) – мускул на душата

Наскоро получих отговор на въпроса, защо танците и йога помагат да се свали напрежението? Забелязала съм, че доста хора през последните години започнаха да ходят на танци, също и йога. Аз в числото. Друго пряко наблюдение от залата(за танци – Salsa de Fuego-https://www.facebook.com/groups/447554338655596/; за йога са няколко места, но определени учители, както и https://lotos4ever.com/ – където се обучавам) е как хората, които идват редовно и продължително имат доста добра промяна. Освен, че всички се усмихват много, цари радост и настроение, приятна умора и т.н. те някак си се разхубавяват. Започват промените от вън на вътре и те се трансформират в едни по-позитивни личности. За йога е ясно, че действа така, но който има съпротиви към йога, пък ходи на танци, прави не лош избор. Оказа се, че заслуга за това имат точно упражненията с ханш :))))- салса, бачата, ако щете и кизомба. Мускула за който ще прочетете в темата е точно в тази област. Прекият масаж посредством танца или асана му помагат да се отпусне и съответно да изпрати команда на мозъка“Споко, войната свърши, сега забавление!“. Релакса на нервната система е много важен и до колкото вече знам е възможно да се постигне с масаж на определени части от тялото, посредством специфични и доста прости действия. Пеенето, танците, рисуване, музика… и разбира се ЙОГА. Всъщност аз научих много и доста интересни неща за тялото, действието или бездействието върху него от както пътувам с ЙОГА. Та сега открих и реших да ви споделя за този мускул- мускула на душата :).

ПСОАС (Psoas major) – мускул на душата
Съвременният забързан начин на живот води до дългосрочно напрежение в този мускул, принуждавайки го да бъде в непрекъснато състояние „борба или бягство“. Именно този мускул е под пряко въздействие на стреса. За това ще му обърна специално внимание с кратка тема и терапия. Повече прочете тук:

ПСОАС (Psoas major) – мускул на душата

И в заключение да кажа, че знаем и едни други упражнения в ханша, които несъмнено свалят напрежението, но за тях се сещайте сами и …ги практикувайте… с много любов! До скоро!