Пътуване към силата/ Манипура чакра
Пътуване към силата/ Манипура чакра

Днес ще се отправим на пътешествие в търсене на нашата сила. Къде се намира тя, как да я открием, как да проверим в какво състояние, как да се погрижим за нея. Как се чустваме? Какво да променим?…

Силата ни се намирира точно в центъра на нашето тяло, в така наречения „Слънчев сплит“. Там е нашето Слънце, нашата енергия, нашата воля за живот. В чакрата Манипура. Преди да кажа повече за нея, да кажа основни неща, за тези които не са се интересували до сега от чакрите:

Чакрите водят началото си от древните индийски учения Йога около 16-17век, където са описани като въртящи се вихри от енергия. Те са активни центрове за приемане, асимилиране и пренасяне на жизнените енергии. Думата „чакра” е на санскрит, превежда се като колело или диск и тук  може да направим аналогия с старата българската дума(заемка от турски) чекрък. Можем да ги разглеждаме като енергийни сфери, излъчвани от нервните сплитове на централния нерв по гръбначния стълб. Освен на нервните възли, те съответстват и на жлезите с вътрешна секреция, както и на физиологични дейности като дишане, храносмилане и размножаване. Всеки човек има седем основни чакри, които са разположени вертикално, от основата на гръбнака до върха на главата. Те имат конкретни характеристики и отговарят за определени части, системи и жлези от нашето тяло. Най-общо казано:

1ч.- корени, земя, оцеляване, гръбнак, крака, дебело черво, червен, хата йога. Да имаш.

2ч.- сладост, вода, емоции, сакрум, бедра, гениталии, оранжев, тантра йога. Да чувстваш.

3ч.- скъпоценен камък, огън, енергия, слънчевия сплит, жълт, карма кога. Да действаш.

4ч.- не ударен, въздух, взаимоотношения, сърцето, зелен, бхакти йога. Да обичаш.

5ч.- пречистване, звук, общуване, гърлото, яркосин, мантра кога. Да говориш.

6ч.- да възприема, светлина, интуиция, третото око, индиговосин, янтра йога.Да виждаш.

7ч.- хилядократен, мисъл, разбиране, върхът на главата, виолетов, медитация. Да знаеш.

Системата на чакрите е древна метафизична система, която подхожда просто и систематично. Ние можем да „работим върху себе си“ , както практически и непосредствено, така и много задълбочено. За това е необходимо да работим поотделно върху всяка една от чакрите, макар те да са взаимно свързани и да си влияят една на друга.

Днес ще разгледаме Трета чакра, като важен център на тази система. Тук става трансформацията на инepциятa Зeмятa и Boдaтa в дeйcтвиe и cилa. Toй ce нocи нaгope, ĸaтo yнищoжaвa фopмaтa и издигa гpyбaтa eнepгия дo нoвo измepeниe. Името и на санскрит е ”Manipura/Манипура”  в превод „Сияещ скъпоценен камък“. Темата продължава тук:

Трета чакра/Manipura/Манипура/ – 1 част | zentera.org

Темата е разделена на две, във втора част има описани конкретни упражнения помагащи да възстановим баланса на трета чакра. Преди да прочетете за тях тук:

Трета чакра/Manipura/Манипура/ – 2 част | zentera.org

Моля, прочетете първата част. Информацията е от книги, основи за обучението по йога, не е авторска. Както писах вече, предавам по пътя си за всички любознателни спътници.

Една основна практика свързана със Слънцето е „Слънчевия поздрав“. Не че нещо повече съм написла от всичко в нета, но се постарах да направя изчерпателни теми с информация за правилна геометрия и ползи от асаните в тази практика. С амбиция за видео по-натам 🙂 За сега само теория за този прекрасен комплекс от 12 пози с уникални ползи:

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (1-Tadasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (2-Hasta Uttanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (3-Uttanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (4-Ashwa Sanchalanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (5-Adho Mukha Svanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (6-Chaturanga Dandasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (7-Urdhva Mukha Svanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (8-12 Asana) | zentera.org

Приятно четене! Обичам вииии! Точно днес!!!